Németországban átlépte a 35 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 37 323 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4332 esettel - 13,1 százalékkal - több az egy nappal korábbi 32 991-nél. A vírus okozta betegségben (Covid-19) meghaltak száma 164-ről 206-ra emelkedett. Hollandiában és Luxemburgban is egy nap alatt több százan fertőződtek meg.

A fertőzöttek számának növekedési üteme így továbbra is viszonylag alacsonynak mondható. A német egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány.

Az egyik bevásárló kezét fertőtleníti egy élelmiszer-áruházi alkalmazott a németországi Speyer városban 2020. március 25-én.Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A kórházak országos szövetségének (Deutsches Krankenhausgesellschaft - DKG) legutóbbi, szerdai tájékoztatása szerint egyetlen intenzív osztályon sem okoz gondot a Covid-19 súlyos eseteinek ellátása, de már érezhetően emelkedik a betegek száma.

A hullám felerősödése a következő időszakban, nyolc-tíz napon belül várható.

Németország igyekszik segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak, az utóbbi napokban Olaszországból és Franciaországból is átvettek néhány beteget.

A kellő távolság megtartására felszólító, "Kérem szabadon hagyni" feliratú üzeneteket helyeztek a székekre a koronavírus-járvány miatt a német parlamenti alsóház, a Bundestag üléstermében Berlinben 2020. március 25-én.Forrás: MTI/EPA/Omer Messinger

Hollandiában csütörtökre virradóan 852-vel emelkedett a fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 80-nal a halottak száma. Az országban összesen 6412 fertőzöttet tartanak nyilván, valamint 356-an haltak meg a decemberben Kínában megjelent koronavírus okozta megbetegedésben.

A vásárlók közötti biztonságos távolságra figyelmeztető csíkok egy élelmiszerbolt padlóján a hollandiai Engelenben 2020. március 24-én.Forrás: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Luxemburgban, ugyancsak csütörtökön a fertőzöttek száma 234-gyel gyarapodott, ezzel

a mintegy 620 ezer lakosú országban 1333 fertőzött van.

A halottak száma ötödik egymást követő napon sem változott, maradt nyolc fő.