Bűnösnek vallotta magát a christchurchi tömeggyilkos

At least 9 killed in New Zealand mosque shootings Friday prayers MOSQUE shootings gunmen New Zealand Christchurch
Az új-zélandi Christchurchben másfél hónapja egy ausztrál állampolgárságú támadó két mecsetnél 50 embert meggyilkolt, és legalább 50 embert megsebesített.
Vágólapra másolva!
Korábbi álláspontját megváltoztatva bűnösnek vallotta magát csütörtöki bírósági meghallgatásán az az ausztrál férfi, aki a muzulmán pénteki ima idején 51 embert lőtt agyon két mecsetben tavaly az új-zélandi Christchurch városában.
Vágólapra másolva!

A 29 éves Brenton Tarrant videokapcsolaton keresztül nyilatkozott, és beismerte a bűnösségét 51 gyilkosságban, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában - jelentette a TVNZ helyi televíziós csatorna a rendőrség közleményére hivatkozva.

- válaszolta a gyanúsított arra a kérdésre, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát mind a 92 vádpontban. Korábban még tagadta bűnösségét a szélsőjobboldali nézeteket valló férfi, aki a fehér felsőbbrendűség eszméjének híve.

Rendőrök a merénylet helyszínén - 2019-es felvétel Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Diederik Van Heyningen

Tárgyalása júniusban kezdődött volna, de a bíróság a beismerő vallomás nyomán rögtön ítéletet fog majd hirdetni, egyelőre azonban nem tudni, hogy mikor.

A tavalyi christchurchi terrortámadás volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Új-Zéland történetében.

Az elkövető a merénylet előtt hosszú kiáltványt tett közzé, amelyben azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte.

A történtek után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait.