A görög hatóságok vesztegzárat rendeltek el több muszlim faluban Görögország északkeleti részén, miután számos koronavírus-fertőzött meghalt a térségben.

A Xánthi kormányzóságban található településeket szerda este zárták el a külvilágtól, miután az elmúlt hat napban kilenc helyi fertőződött meg az új koronavírussal - mondta el újságíróknak Nikosz Hardaliasz polgári védelmi miniszter-helyettes.

Mindenkinek otthon kell maradnia, kivétel nélkül - tette hozzá a tisztségviselő, hangsúlyozva, hogy a lakosságot ellátják élelemmel és orvossággal.

A fertőzés gócpontja vélhetőleg a 2500 lakosú Ehinosz. A falut a muszlim vallású pomák (pomáz) kisebbség lakja.

EhinoszForrás: Wikipedia/Ggia

A települést vezető Ridvan Deli elmondta, hogy egy 72 éves férfi halt meg a koronavírus okozta betegségben.A pomák szláv eredetű, muszlim vallású kisebbség.

Bulgáriában mintegy 300 ezren, Görögországban és Macedóniában körülbelül 40-40 ezren, Albániában 3-4 ezren, Törökországban pedig 150 ezren élnek.Görögországban körülbelül 110 ezer muszlim él, nagyrészt az ország északkeleti, Törökországgal határos részén.

Pomák nők a görögországi Roussában. A kép illusztráció.Forrás: Shutterstcok

Az ERT görög közszolgálati tévéadó szerint több száz pomák tért vissza nemrég Olaszországból, Franciaországból, Hollandiából, Belgiumból és Németországból. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint 821-en fertőződtek meg az új koronavírussal a 11 millió lakosú Görögországban, a halottak száma hivatalosan 23.