Donald Trump aláírta a 2200 milliárd dolláros segélycsomagot

2020.03.27. 23:08

Az amerikai képviselőház is elfogadta a több mint 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, amely enyhíteni igyekszik az új típusú koronavírus miatti nehézségeket mind a gazdasági élet szereplői, mind az amerikai átlagpolgárok számára.

Az Egyesült Államokban történelminek minősített és az amerikai történelemben valóban az eddigi legnagyobb gazdasági csomagterv ténylegesen 2200 milliárd dollár értékű.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök a szavazás előtti vita lezárásaként kiemelte: "nemzetünk a koronavírus járványa miatt történelmi méretű gazdasági és egészségügyi szükséghelyzettel néz szembe". A házelnök jelezte egyben, hogy a törvényhozók előkészítenek majd egy újabb gazdasági csomagtervet is. 

A törvényjavaslatot a szenátus már csütörtökre virradó éjjel megszavazta.

Donald Trump péntek délután a Fehér Házban - az új típusú koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport tagjainak és a kormányzat más tagjainak, valamint a törvényhozás republikánus vezetőinek jelenlétében - aláírta, és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által megszavazott gazdasági csomagot.

Az aláírási ceremónián mondott rövid beszédében az elnök hangsúlyozta, hogy a járvány után Amerika "erősebb lesz, mint valaha".

Bejelentette, hogy miután péntek reggel telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Peking a járványra vonatkozó adatbázist és információkat ad át az Egyesült Államoknak. Az amerikai elnök megemlítette azt is, hogy telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel, akinél kimutatták a vírusfertőzést, és Angela Merkel német kancellárral is, aki pedig karanténban van.

Donald Trump amerikai elnök beszél, mielőtt aláírásával törvényerőre emeli a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítő 2000 milliárd dolláros csomagtervet a washingtoni Fehér Házban 2020. március 27-én. A csomagterv enyhíteni igyekszik a nehézségeket mind a gazdasági élet szereplői, mind az amerikai átlagpolgárok számára. Trump mögött (b-j) Steven Mnuchin pénzügyminiszter, Mitch McConnell kentuckyi szenátor, a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Kevin McCarthy, a republikánusok frakcióvezetője és Mike Pence alelnök. MTI/AP/Evan VucciForrás: MTI/AP/Evan Vucci

A csomagterv 290 milliárd dolláros keretet biztosít, hogy több millió amerikainak maximálisan egyszeri 1200 dolláros csekket kézbesíthessenek. Az összegeket az évi jövedelem arányának megfelelően utalják, s akinek évi 99 ezer dollárnál magasabb a jövedelme, nem részesülhet a segítségből. A családok továbbá gyerekenként 500 dolláros szintén egyszeri támogatást is kapnak.

Heti 600 dollárral megnövelik a munkanélküli segély összegét, s a járvány miatt elbocsátottak négy hónapon keresztül kapják a támogatást. Az általában hat hónapig járó munkanélküliségi segélyt a törvény életbe lépése után további 13 hétig folyósítják. Munkanélküli segélyért folyamodhatnak majd a magánvállalkozók, az alvállalkozók és a szerződéses dolgozók is, akik eddig nem voltak jogosultak munkanélküli segélyre. A munkanélküliek megsegítésére a csomagterv 260 milliárd dollárt biztosít.

A tervezet 377 milliárd dollárt irányoz elő az 500 főnél kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozások hiteleire és pályázataira, 504 milliárd dollárt különít el a repülőgépgyártó cégek és a légitársaságok számára. Az egyes tagállamok és városok 150 milliárd dollár pluszpénzt kapnak a válság kezelésére, 100 milliárdot a kórházaknak és általában az egészségügyi szolgáltatóknak szánnak.

Lélegeztetőgépek, orvosi maszkok és más gyógyászati segédeszközök beszerzésére 16 milliárdot, oltóanyag előállítására és gyógyszerekre további 11 milliárdot irányoz elő a csomagterv. A járványügyi és betegségmegelőzési országos központ (CDC) 4.3 milliárd dolláros segítségre számíthat, a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) 45 milliárd dollárt kap.

Emellett több milliárd dollár értékű segítséget kap még az oktatási rendszer és a tömegközlekedés is. A csomagterv pénzügyi alapot hoz létre a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszerrel (Fed) közösen a bajba került nagyvállalatok, a tagállamok és az egyes városok számára. A jegybankkal közösen életre hívott program egyébként összesen 4500 milliárd dollár értékű lesz. A csomagtervben szereplő összegek folyósítását egy főellenőr és egy kongresszusi bizottság ellenőrzi majd.

A segítségből nem részesülhetnek Donald Trump, a kormányzat és a kongresszusi politikusok, illetve családtagjaik vállalatai.