Svájc az európai országok között az ötödik leginkább sújtott területnek számít a koronavírus terjedése szempontjából. Eddig összesen 11 811 ember kapta meg a betegséget, és eddig több ember halt meg, mint ahány felépült a fertőzésből. A Matterhorn hegycsúcsra vetítve legújabban egy fényművész üzen az ott lakóknak és a világnak, hogy van remény, de ahhoz otthon kell maradni.

Matterhorn nagy része Svájban, kisebb része Olaszországban fekszik, az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa. A közel négy és fél kilométer magas hegyre csütörtök este a svájci zászló mintájára a maradj otthon feliratot vetítették, valamint a remény szót és egy nagy piros szívet is. A fényfestés a népszerű üdülőhely, Zermatt felett látható naplemente után.

A "Maradj otthon" felirat a zermatti Matterhorn-hegy csúcsán 2020. március 26-ánForrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Valentin Flauraud

A fényfestés Gerry Hofstetter svájci fényművész műve. Hofstetter célja, hogy a remény és a szolidaritás üzenetét küldje a koronavírusos megbetegedésben szenvedők számára. 

A "Remény"Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Valentin Flauraud

A látványos felirat minden nap naplemente és este 11 között látható. Interneten is követhető, így azok is láthatják, akik nem hagyják vagy hagyhatják el otthonukat - írja a Daily Mail.

A turisztikai üdülőhely legalább április 19-ig nem látogatható, de elnézve a svájci adatokat, nem valószínű, hogy addig lecseng a járvány.

Óriási piros szív a szolidaritás üzenetekéntForrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Valentin Flauraud

Svájc csütörtökön "lépett be a tízezresek táborába", vagyis már több mint 10 ezer fertőzött van az országban, ez az ötödik legrosszabb adat Olaszország, Spanyolország, Németország és Franciaország után.

Eddig 197-en haltak meg a betegségben, és sokkal kevesebben, 131-en épültek fel.