Az ismeretlen ital- és élelmiszerforgalmazó cég egy 1700 lakosú, kis dél-romániai faluban van bejegyezve, a vezetője pedig egy helyi szakácsnő. A település polgármestere nem is tud a cég létezéséről. A cég mögött egy, a titkosszolgálattal kapcsolatban álló, ciprusi offshore-vállalatáról hírhedt üzletember állhat, akinek már komoly gyakorlata van a román állam lehúzásában. Ludovic Orban miniszterelnök felszólította az illetékes hatóságokat, hogy rendeljenek el nyomozást az ügyben. Ettől a konkrét esettől függetlenül, Traian Băsescu volt államfő nagyon rossznak minősítette Bukarest válságkezelését.

Óriási felháborodást keltett a román sajtóban, hogy a Ludovic Orban vezette bukaresti kormány a román állam nevében egy dél-romániai, Giurgiu megyei Uzunu nevű kistelepülés ismeretlen cégét bízta meg 1,75 millió orvosi maszk beszerzésével, főleg azért, mert a mindössze egy éve létező cég elsősorban italok és kávé forgalmazásával foglalkozik – írja a Főtér.ro.

Szájmaszkok. A kép illusztrációForrás: MTI/Vasvári Tamás

A román sajtó felfigyelt az ügyre, így kiderült: a Romwine & Cofee céget egy Maria Cristian nevű nő alapította, aki soha nem foglalkozott orvosi eszközök gyártásával vagy forgalmazásával, egy helyi vendéglőben szakácsként dolgozott a legutóbbi időkig. 

Több újságíró is ellátogatott a faluba, ahol a helyiek meglepve tapasztalták, hogy Maria Cristiannak cége van. A település polgármestere, Marin Voinea sem tudott erről, elmondása alapján a vállalat nem fizetett be cégadót. 

A cég az államnak egy bizonyos, a piacon 8 lejért megtalálható maszkot 26 lejért, míg egy másik, 16 lejt értő maszkot 38 lejért adott el. 

A vállalat tulajdonosa nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.

A Hotnews.ro információi alapján, Ludovic Orban miniszterelnök pénteken azt kérte a pénzügyminisztériumtól, hogy azonnal vizsgálja meg a szerződés törvényességét, mert nagyon furcsa az, hogy bármilyen tapasztalat nélkül egy vállalat ilyen megbízatást kap. 

Minden érintett személyt felelősségre fognak vonni – tette hozzá a román miniszterelnök.

Ludovic Orban román miniszterelnök.Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A szerződést a pénzügyminisztérium alá tartozó, központosított beszerzésekkel foglalkozó országos hivatalon keresztül kötötte meg a Sürgősségi Ügyek Országos Felügyelősége és a Romwine & Cofee, mely mögött valójában egy másik cég, a Sanimed International Impex áll. A szakácsnő cége tehát a Sanimed leányvállalata lehet.  Ez utóbbinak már van tapasztalata az egészségügyi beszerzések terén, csak a hírneve nem túl jó.

A Cătălin Hideg vállalkozó kezében lévő cégnek jelentős tartozása van az állammal szemben, ezért pályázott az italforgalmazó céggel. A cég részvényeit 2017-ig egy ciprusi offshore cégen keresztül birtokolta Cătălin Hideg, aki többször is kétes ügyekbe keveredett,  kapcsolatai a Román Hírszerző Szolgálatig (SRI) nyúlnak. 

Egykori üzlettársa, az egyik bukaresti kórház volt igazgatója, akit korrupció miatt ítéltek el.

A Sanimed International Impex egyébként Törökországból importálja az orvosi maszkokat, sajtóbeszámolók szerint háromszoros áron. Az állammal kötött szerződés értéke egyébként meghaladja a 12 millió eurót (kb. 4,3 milliárd forint). 

Ettől a konkrét ügytől függetlenül, Traian Băsescu európai parlamenti képviselő – aki 2004 és 2014 között volt Románia elnöke – a román kormány válságkezelését nagyon negatívan értékeli. 

Traian Băsescu volt román államfőForrás: MTI/Baranyi Ildikó

A francia közszolgálati rádió román adásának, a Radio France Internationalnak adott pénteki interjújában 

katasztrofálisnak minősítette a kormány kommunikációját, és hozzátette, hogy szerinte a kormány átlagosan másfél hónappal van lemaradva a szükséges védelmi intézkedések meghozatalával. 

Összességében véve populizmussal, és hozzá nem értéssel vádolja a jelenlegi román vezetést.