Stefan Löfven svéd kormányfő azt mondta, vasárnaptól betiltják az ötven főnél népesebb rendezvényeket a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Magánemberként is felelősséget kell vállalnunk. Nem tilthatunk be törvénnyel mindent. Ez nem a mi módszerünk - mondta pénteki stockholmi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

Emberek Stockholmban március 26-ánForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Svédország, ahol a koronavírusnak péntekig 92 halálos áldozata és 3046 fertőzöttje volt,

a szomszédjaihoz képest viszonylag enyhe intézkedéseket hozott eddig.

A kormány pénteki döntését a közegészségügyi hivatal döntését követően hozta meg.

Emberek Stockholm központjában március 26-ánForrás: AFP/Janerik Henriksson

Svédországban március 11-től az 500 fősnél nagyobb rendezvények megtartása tilos, ami miatt több nyilvános rendezvény elmaradt. Tilosak a tüntetések, a nyilvános előadások, a színházi előadások, a koncertek, az istentiszteletek és a sportesemények.

Finnország

A dél-finnországi Uusimaa (Nyland) tartományban, ahol Helsinki is található,

rendőrök fogják ellenőrizni a tartományból való, illetve oda irányuló szükségtelen közlekedés leállítására vonatkozó új szabályozás betartását

az erre vonatkozó hivatalos jóváhagyás után.

Krista Kiuru szociálisügyi miniszter azt mondta, azért döntöttek így, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését Uusimaáról az ország többi részére.

Koronavírus elektronmikroszkópos képeForrás: Phanie/NIAID-NIH/PHANIE/Niaid-Nih

Finnországban eddig összesen 958 megerősített esetet tartanak nyilván - túlnyomó többségüket Uusimaában -, a járványnak 5 halálos áldozata volt. A rendelkezés, amely április 19-ig lesz érvényben, mintegy 1,7 millió embert, azaz a finn népesség felét érinti.

Dánia

Napi 5000-re növelték Dániában a naponta elvégezhető vírustesztek számát - közölte pénteken a dán régiók hivatala.

Eddig Dániában átlagosan napi 1000 vírustesztet tudtak elvégezni.

A dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI) adatai szerint eddig 17.275 dánon végeztek el vírustesztet. Az országban 2010 igazolt fertőzöttet és 52 halálesetet tartanak nyilván.