Felpörögtek az események Venezuelában

MADURO MOROS, Nicolás
2020. március 12-én Caracasban készített kép Nicolás Maduro venezuelai elnökről
Vágólapra másolva!
Meghalt az első koronás beteg, drogcsempészéssel vádolják Madurót, államcsíny kísérletével Juan Guaidót.
Vágólapra másolva!

Venezuelából csütörtökön a koronavírus-fertőzés első halálos áldozatáról érkezett jelentés. A korábbi, még a szerdai napra vonatkozó jelentések szerint a latin-amerikai országban meghaladta a százat a Covid-19-fertőzöttek száma, de akkor még nem jegyeztek fel ebből a betegségből következő halálesetet. Az áldozat egy 47 éves munkás volt, aki eddig is krónikus tüdőbetegségben szenvedett.

Kábítószer-csempészés, pénzmosás

A washingtoni elit kétségbeesésére vall a Nicolás Maduro venezuelai elnök elleni amerikai vádemelés - közölte Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter, aki szerint csak Donald Trump akar szavazatokat nyerni az elnökválasztáson Floridában, ahol jelentős számú venezuelai bevándorló él.

2020. március 12-én Caracasban készített kép Nicolás Maduro venezuelai elnökről Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint a Trump-kormány kábítószer-csempészetre és pénzmosásra hivatkozva vádat emelt Nicolás Maduro venezuelai elnök és több mint egy tucat jelenlegi és volt közeli munkatársa ellen. Az amerikai külügyminisztérium 15 millió dolláros jutalmat helyez kilátásba Maduro elfogásáért. A venezuelai elnök csütörtökön visszautasította a vádakat, s kijelentette, hogy "az Egyesült Államok és Kolumbia összeesküvéséről" van szó, szerinte ez a két ország "parancsot adott arra, hogy erőszakkal árasszák el Venezuelát". A venezuelai elnök a Twitteren úgy fogalmazott: "államfőként kötelességem megvédeni az anyaország békéjét és stabilitását bármilyen körülmények között".

Államcsíny kísérlete

Eközben vizsgálatot indított a venezuelai főügyészség az önmagát tavaly januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető és Cliver Alcalá nyugalmazott tábornok ellen államcsíny kísérletének gyanúja miatt - erősítette meg Tarek William Saab, a latin-amerikai állam főügyésze egy sor Twitter-üzenetben csütörtökön.

Juan Guaido Forrás: AFP/Federico Parra

"Ezt a puccsot a Kolumbiai Köztársaságban tervelték ki amerikai tanácsadók a venezuelai államtól ellopott pénzek segítségével. A Kolumbiában élő tábornok három kiképző táborban készítette fel az összeesküvőket arra, hogy Venezuelába beszivárogva gyilkosságokat és terrorcselekményeket kövessenek el." A főügyész kiemelte azt is, hogy a tervet meghiúsították, amikor a kolumbiai Santa Marta kikötőjében a hatóságok lefoglaltak egy félmillió dolláros fegyverszállítmányt, amelyet Venezuelába akartak csempészni.

Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át, emellett elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között. Juan Guaidó ellenzéki vezetőt mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének, köztük az elsők között az Egyesült Államok is, más országok - például Oroszország és Kína - továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének.