Andrej Babis kormányfő péntek este saját Twitter-oldalán csodálkozását fejezte ki afölött, hogy a cseh sajtó nagy része ünnepli az EU-s intézményeket, pedig a koronavírus elleni küzdelemre jóváhagyott 30 milliárdos csomag nem plusz támogatás, „az a pénz már régen a miénk".

„Szeretnék figyelmeztetni arra, hogy a COVID-19 elleni küzdelemre az EU egy koronával sem ad többet, mint amit az egyes országok már a járvány előtt igényeltek. A jóváhagyott 30 milliárd, ami miatt a sajtó az európai intézményeket ajnározza, nem plusz pénz." – írja a cseh miniszterelnök.

Friss pénz nincs a csomagban

A Magyar Nemzet alapján az Origo is megírta, hogy az Európai Bizottság járványügyi intézkedéscsomagja, benne a tagállamoknak juttatandó 37 milliárd eurós támogatás is, zöld jelzést kapott az Európai Parlament e heti plenárisán. A fejlemény értelmében Magyarország jelentős összeget, közel 5,6 milliárd eurót (kétezer milliárd forint) kap az EU-tól az egészségügyi rendszerek, a kis- és középvállalkozások támogatására a járvány közepette, ám mindez a kohéziós politika keretein belül történik, tehát friss pénz gyakorlatilag nincs a csomagban.