Franciaország: Kétezer fölött van a koronavírus miatt meghalt emberek száma

koronavírus orvosok Franciaország
Mulhouse, 2020. március 23. A koronavírussal fertőzött betegek egyikét szállítják el ápolók a kelet-franciaországi Mulhouse város kórházából 2020. március 23-án. A francia parlament az előző nap elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Franciaországban 24 óra alatt 319-cel 2314-re emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházban elhunyt áldozatok száma - közölte szombaton honlapján a francia kormány. Édouard Philippe miniszterelnök eközben sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a lakossági karantén következő két hete nehezebb lesz, mint az előző két hét volt, s "a küzdelem csak most kezdődik".
Vágólapra másolva!

A 37 575 regisztrált beteg közül 17 620-an vannak kórházban, közülük 4273-an intenzív osztályokon, ez 486-tal több, mint péntek este.

- fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök pénteken legalább április 15-ig meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget, s jelezte, hogy amennyiben szükséges, további hosszabbítás is várható.

A miniszterelnök jelezte: több mint egymilliárd egészségügyi maszkot rendelt meg Franciaország Kínából és más országokból a következő hetekre, miután heti 40 millióra van szüksége a francia egészségügynek, s a francia ipar jelenleg csak heti 8 millió maszk gyártására képes.

A francia ipar jelenleg heti 8 millió maszk gyártására képes. Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Édouard Philippe megköszönte "a csodálatos, bátor és elkötelezett egészségügyi dolgozók kollektív erőfeszítését, de azok fantasztikus erejét is, akik a második vonalban szavatolják a nemzet életének folytatását". Példaként említette a rendőri erőket, a tűzoltókat és a szupermarketek alkalmazottait.