Koronavírus-körkép a Közel-Keletről. Irán a világjárvány egyik gócpontja.

Iráni hatóságok szombaton bejelentették, hogy

139 új halottal és 3076 új esettel 2517-re nőtt a halottak és 35 408-ra a fertőzöttek száma.

Irán a világjárvány egyik gócpontja.

Járványügyi szakemberek gépkocsikat fertőtlenítenek Teherán utcáin.Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Haszan Róháni iráni elnök az állami televízióban azt állította, hogy az ország egészségügyi rendszere erős, és a járvány további terjedése esetén is képes lesz megbirkózni a nehézségekkel.

Jordánia bejelentette, hogy meghalt az első koronavírusos beteg, egy, a nyolcvanas éveiben járó nő, akinek egyéb egészségügyi problémái is voltak. A királyságban hivatalosan 235 fertőzött van. Jordánia március 21-én határozatlan időre lezárta határait.

Szaúd-Arábiában 1104 fertőzöttről és 3 halálos áldozatról tudni. A szaúdi légitársaság jelezte: a március 29-i héten rendkívüli járatokat indít Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába, hogy a sivatagi királyságban tartózkodó brit állampolgárok hazatérhessenek. Washington is hasonló megállapodáson dolgozik Rijáddal.

A koronavírusról is szó esett a Bassár el-Aszad szíriai elnök és Abu-Dzabi trónörököse, Sejk Mohamed bin Zajed an-Nahajan közötti telefonbeszélgetésen péntek este - számolt be a szíriai állami hírügynökség.

A két vezető először beszélt egymással a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta.

Sejk Mohamed támogatásáról biztosította a szíriai népet, és jelezte, hogy az ország nem marad magára a jelenlegi válságos helyzetben.
Szíriában hivatalos adatok szerint mindössze öt koronavírus-fertőzött van.Az ország az elmúlt években elszigetelődött, tagságát az Arab Ligában felfüggesztették, mert a kormány nem vetett véget a vérontásnak. Az Egyesült Arab Emírségek volt az első Perzsa-öböl menti ország, amely 2018-ban újranyitotta hat évvel korábban bezárt damaszkuszi külképviseletét.

A jemeni lakosság is tart a koronavírus-járványtól, annak ellenére, hogy eddig sem a kormány, sem a húszi lázadók felügyelete alatt álló területekről nem érkezett hír fertőzöttekről - mondta el egy kormányzati tisztségviselő. A forrás szerint egyre több család kerüli a tengerpartokat az ország déli részén található Ádenben. A korábban zsúfolt strandokon most alig lézeng valaki. Bár a biztonsági erők elrendelték a boltok és a piacok lezárását, a tengerpartokon nem vezettek be korlátozást.

Pakisztánba Kína egészségügyi szállítmányt és szakértőket küldött, hogy segítse az ázsiai országot a koronavírus elleni küzdelemben - közölte az iszlámábádi külügyminisztérium szombaton.

Pakisztán kulcsfontosságú szerepet tölt be Peking Új selyemút nevű projektjében, és Kína az ország egyik legfontosabb katonai beszállítója. A 220 milliós Pakisztánban jelenleg 1373 a koronavírus-fertőzöttek száma, és 11-en haltak meg a Covid-19-ben. A fertőzöttek többsége a szomszédos Iránból tért vissza. Pakisztán lezárta az iráni és az afganisztáni határt, de Imran Han miniszterelnök nem rendelt el országos karantént, mert az szerinte tönkretenné a gazdaságot. Han a befolyásos vallási vezetők bosszújától tartva a mecseteket sem záratta be, mindössze azt ajánlotta a hívőknek, hogy ne látogassák a pénteki imákat.

A szomszédos Afganisztán egészségügyi minisztériuma arról tájékoztatott, hogy az országban 110 fő a koronavírus fertőzöttjeinek, és 4 fő a halálos áldozatainak száma. A kormány 21 napos kijárási tilalmat rendelt el Kabulban, amely szombaton lépett hatályba. Hasonló intézkedést hoztak Herátban, Farahban és Zarandzsban.