Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Olaszország Bergamo civil karantén koronavírus korona vírus betegség beteg kezelés fertőzés ideiglenes kórház építés
Ideiglenes karanténkórház építése Bergamoban.
Vágólapra másolva!
Meghaladta a tízezret szombat estére a Covid-19 halálos áldozatainak száma Olaszországban, így a járvány európai gócának számító ország gyászolja világszerte a betegség legtöbb áldozatát.
Vágólapra másolva!

A polgári védelem legfrissebb, szombat esti összesítése szerint

a halálesetek száma 889-cel, összesen 10 023-ra emelkedett, míg az igazolt új fertőzések száma 86 498-ról 92 472-re nőtt.

A héten pénteken 919-en, csütörtökön 712-en, szerdán 683-an, kedden 743-an, hétfőn pedig 602-en haltak meg a SARS-CoV-2-vírus okozta fertőzésben Olaszországban.

Ferrera Erbognone teljesen elhagyatott utcái 2020. március 28-án. A település azon kevesek egyike Lombardia régióban, ahol egyetlen koronavírusos megbetegedést sem regisztráltak. Olaszországban 92 ezer fölé emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma, a járvány következtében több mint tízezer ember halt meg. MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani Forrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani

Szombatig az összes fertőzött közül 12 384 gyógyult meg, míg előző nap 10 950 volt a gyógyultak száma.

Intenzív osztályon 3856-an vannak az előző napi 3732 után.


A Ferenc pápa rezidenciájában elvégzett koronavírus-tesztek eredménye szerint a 83 éves egyházfő és a közeli munkatársai nem fertőzöttek - tudatta közleményében Matteo Bruni vatikáni szóvivő szombaton.

Százhetven emberen végeztek el vírustesztet a pápai államban, és hat esetben lett pozitív az eredmény, egyikük a Szent Márta vendégházban lakik, ahol Ferenc pápa is.

Ideiglenes karanténkórház építése Bergamoban. Forrás: AFP/Miguel Medina

Lombardiában, ahol a járvány Olaszországban először felütötte a fejét, 542 új áldozatot jelentettek szombaton.

Az ország északi ipari és pénzügyi központjában szombatig 5944-en haltak meg az új koronavírus okozta fertőzésben, az igazolt fertőzések száma 2117-tel 39 415-re emelkedett.

Olaszországban, az első nyugati országban, ahol szigorú karanténintézkedéseket vezettek be a járvány megjelenése után, a kormány a korlátozások újabb, kéthetes meghosszabbítását fontolgatja a Corriere della Sera című olasz napilap értesülései szerint, ami további csapást mér az iparra.

Lucia Azzolina oktatási miniszter korábban bejelentette, hogy meghosszabbítják az iskolák és egyetemek március 5-én kezdődött zárva tartását április 3-ig.

Tovább szigorítják az Olaszországba történő belépést a szárazföldi, tengeri határátkelőkön, illetve a repülőtereken - közölte szombaton a közlekedési minisztérium. A határt átlépni szándékozóknak közölniük kell az utazás célját, telefonszámukat és címüket, valamit azt, hogyan kívánnak eljutni a végső úticéljukhoz. A beutazóknak -attól függetlenül, hogy vannak-e tüneteik, vagy sem - jelentkezniük kell a helyi egészségügyi hatóságoknál, és 14 napra karanténba kell vonulniuk.

A légi- és hajózási társaságok a bejelentkezéskor hőmérsékletet mérnek, és nem engednek a járműre senkit, akinek a hőmérséklete 37,5 Celsius-foknál magasabb.

Mintegy 134 ezer olasz egészségügyi dolgozó jelentkezett a koronavírussal kapcsolatos távoktatásra - közölte szombatig a Legfelsőbb Egészségügyi Intézet (ISS). Az ISS közleménye szerint a képzésen a szakemberek tudományos ismereteken alapuló világos eligazítást kaptak az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta válság leküzdéséhez. Az ISS honlapján (www.eduiss.it) elérhető 16 órás távtovábbképzés február 28-tól április 28-ig tart.