A Nyugat-Balkán országaiban szombatra tovább nőtt a fertőzöttek száma, és újabb szigorú intézkedések léptek életbe.

 

Szerbiában megszületett az első bírósági ítélet pénteken, amelyet a hatósági karantén szabályainak megszegéséért mondtak ki.

Egy 38 éves dél-szerbiai férfit három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, amiért nem tartotta be az előírásokat az új típusú koronavírus-járvány idején. Ez a legsúlyosabb kiszabható ítélet ilyen esetekben. A férfi külföldről tért vissza Szerbiába, és házi karanténban kellett volna maradnia, de ezt nem tette meg. A karantén szabályainak megszegéséért jelenleg 112 ember van előzetes letartóztatásban.Szerbiában eddig összesen

659 személynél diagnosztizálták a koronavírussal való fertőzést, és 10 ember halálát okozta a járvány

- számolt be a vajdasági Magyar Szó hírportál. Az eddig regisztrált fertőzöttek közül 334-et ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen, 9 személy állapota pedig válságos – ismertette a helyzetet szombat délután Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter, aki kiemelte, hogy a járvány visszaszorításának egyetlen módja az intézkedések betartása.

Loncar bejelentette azt is, hogy az új rendelkezések értelmében hétvégenként a kijárási tilalom már délután háromkor megkezdődik, azaz 15 órától másnap reggel 5 óráig a lakosok egyáltalán nem hagyhatják el otthonaikat. Hétköznaponként továbbra is 17 órától reggel 5-ig tart a polgárok mozgáskorlátozása. A 65 évtől idősebbek kizárólag vasárnaponként, hajnal 3-tól reggel 8-ig végezhetik el a szükséges beszerzést, egyébként kötelesek otthonaik biztonságában maradni.

Predrag Kon járványügyi szakorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 371 személyt teszteltek, ebből 131 embernél állapították meg a fertőzést. Azaz ugrásszerűen megnövekedett a fertőzöttek száma, egy nappal korábban ugyanis ugyanennyi idő alatt 71 új megbetegedést állapítottak meg. Belgrád, Valjevo és Nis mellett immár Cuprija városa is a fertőzés gócpontjává nőtte ki magát - mondta az epidemiológus, aki az emberek közötti kontaktusok minimumra csökkentését szorgalmazta.

Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő rendőrtiszt Tabanovcéban, a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határátkelőhelyen.Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Megszigortották a házi karanténra vonatkozó 14 napos időszakot is.

Ezentúl 28 napig kell izolációban maradniuk azoknak, akik bármilyen módon kapcsolatba kerültek a fertőzéssel.

A lakosok felelőtlen viselkedése miatt visszavonták azt a határozatot is, amelynek értelmében korábban 20 és 21 óra között engedélyezték a házi kedvencek 20 perces sétáltatását. A jövőben a kijárási tilalom idején senki nem tartózkodhat az utcán. A rendkívüli helyzetre vonatkozó rendelkezések szigorú betartására szólították fel ismét a lakosokat a szerb szakemberek.

Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban szombattól szükségállapot lépett életbe. Bosznia-Hercegovinában, ahol a fertőzöttek száma 189-ről 230-ra nőtt szombatra, eddig országos veszélyhelyzet volt érvényben. Az országban már négyen vesztették életüket a Covid-19 betegség szövődményei miatt.

A szerb hadsereg védőmaszkot viselő katonái a belgrádi infektológiai klinika előtt március 16-án. A szerb kormány éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, a 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcáraForrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Koszovóban 86-ról 88-ra nőtt a fertőzöttek száma, a betegségnek eddig egy halottja és egy gyógyultja is van a nyugat-balkáni országban. Észak-Macedóniában 201-ről 219-re, Montenegróban pedig 69-ről 82-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A montenegrói kormány döntése értelmében elővigyázatosságból további 14 nappal meghosszabbították az önkéntes vagy kötelező elszigetelődését azoknak, akik az utóbbi két hétben is valamilyen formájú karantén alatt álltak. A szerb elnök öt lélegeztetőgépet ajánlott fel baráti gesztusként Montenegrónak, a podgoricai kormány azonban ezt elutasította.

Horvátországban és Szlovéniában is tovább nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma.
Szlovéniában egy nap alatt 70-nel, összesen 632-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig kilencen haltak meg a járvány következtében. A legrosszabb a helyzet az idősotthonokban. Négyen abban a délkelet-szlovéniai Metlika városában működő szeretetotthonban hunytak el, ahol egy fertőzött orvos dolgozott. Az említett orvos, miután Olaszországban síelt és megfertőződött a koronavírussal, három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a városi rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel is.

Horvátországban péntek reggel kilenc óra óta 84-gyel, összesen 635-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig négy halálos áldozata van a járványnak.

Két nap után újra kinyithattak azok a boltok az országban, amelyek a piacok területén működnek. Ezek közé tartoznak a mezőgazdasági boltok, hús- és halüzletek, valamint a pékségek. A kistermelők ugyanakkor továbbra sem árulhatják portékájukat a piacokon.

A válságstáb további szigorításokat is tervez. A jó idő beálltával ugyanis attól tartanak, hogy az emberek újra ellepik majd a tereket és a parkokat, ezért fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy betiltsák a két főnél nagyobb összejöveteleket.