Ismeretlen rakétát tesztelt Kim Dzsongun

Észak-Korea, rakéta, rakétakísérlet, tengeralattjáró
Vonszan, 2019. október 3. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. október 3-án közreadott kép Észak-Korea újabb rakétakísérletéről a Vonszan-öbölben október 2-án. A víz alatti platformról indított lövedék mindössze 450 kilométeres távolságban csapódott vissza a Japán-tengerbe, röppályájának tetőpontja ugyanakkor 910 kilométeres magasságban volt. A phenjani rezsim egy nappal azután hajtotta végre újabb rakétakísérletét, hogy Csö Szon Huj észak-koreai külügyminiszter-helyettes kedden bejelentette, országa kész szakértői szinten felújítani az Egyesült Államokkal kezdett, de több hónapja megszakadt atomleszerelési tárgyalásokat. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Észak-Korea azonosítatlan lövedéket lőtt ki vasárnap az ország keleti partjáról a Japán-tenger irányába - jelentette be a dél-koreai hadsereg vezérkara, a japán védelmi minisztérium szerint valószínűleg ballisztikus rakétáról van szó.  
Vágólapra másolva!

A minisztérium tájékoztatása szerint a rakéta nem érte el sem Japán területét, sem kizárólagos gazdasági övezetét, hanem a Japán-tengerbe csapódott.

Ez volt a negyedik rakétakísérlet,

amelyet a világtól elszigetelődött kommunista ország egy hónap leforgása alatt végrehajtott.

Phenjan március 2-án, 9-én és 21-én is tesztelt rakétákat. Ez utóbbi esetben elemzők akkor KN-24 típusú, rövid hatótávolságú rakéták tesztelésére gyanakodtak. Az azt megelőző kísérlet során három rakétát lőttek ki a keleti partvidéken található Szondok katonai gyakorlótérről, ugyanonnan, ahonnan Észak-Korea tavaly augusztusban végrehajtotta "szupernagy" rakéta-sorozatvetőjének első ismert tesztjét.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség 2019-ben közzétett képe egy rakétakilövésről. A mostani volt a 4. kísérlet egy hónap alatt Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

A phenjani kommunista rezsim tavaly 13 alkalommal végzett kísérleti rakétaindítást, miközben a nukleáris fegyvereinek leszereléséről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásai megrekedtek. Újévi üzenetében az ország vezetője, Kim Dzsongun azt mondta, hogy a közeljövőben bemutatnak egy újfajta fegyvert is. Szakértők arra számítanak, hogy ez egy korszerű interkontinentális ballisztikus rakéta vagy egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta lesz.