Lombardiában csökken a diagnosztizált fertőzőttek és halottak száma

Róma, 2020. március 29.
Férfi sétál a római Colosseum épülete előtt 2020. március 29-én, a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében elrendelt kijárási tilalom idején. Olaszországban 92 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban 10023-an v
Idős férfi sétál a római Colosseum épülete előtt 2020. március 29-én, a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében elrendelt kijárási tilalom idején.
Vágólapra másolva!
Olaszországban a koronavírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a gócpontnak számító Lombardiában fokozatosan csökken, de országosan továbbra is megközelíti a négyezret.
Vágólapra másolva!

- közölte vasárnap esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság vezetője. Egy nap alatt 756-an haltak meg, de kevesebben, mint szombaton (889) és pénteken (969). Az adatok reménykeltőek, de a halottak száma továbbra is magas.

A világban a Covid-19-ben meghalt több mint 30 ezer embernek egyharmada olasz származású .


A diagnosztizált fertőzöttek száma 3851-gyel emelkedett az egy nappal korábbi 3651-hez, és az ezt megelőző 4401-hez képest.

Az azonosított fertőzöttek száma 73 880, 58 százalékuk házi karanténban van, majdnem négyezren intenzív osztályon.

Idős férfi sétál a római Colosseum épülete előtt 2020. március 29-én, a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében elrendelt kijárási tilalom idején. Forrás: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano

A gyógyultak száma túllépte a 13 ezret.


A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladta a 97 ezret.

A járványgörbe lefele ível a gócpont Lombardiában, ahol 416 beteg halt meg az elmúlt egy nap alatt a szombati 542, és a pénteki 541 után.

A diagnosztizált fertőzöttek száma 1592-vel emelkedett a huszonnégy órával korábbi 2217 és a negyvennyolc órája mért 2409-cel szemben. Az utóbbi több mint egy hónap alatt a halottak száma elérte a 6360-t, az azonosított betegeké pedig meghaladta a 41 ezret. Angelo Borrelli, a helyi a polgári védelem vezetője elmondta, hogy a lombardiai Cremona intenzív osztályairól Kölnbe szállítanak át betegeket.

Korábban már Lipcsébe is szállítottak olaszországi betegeket.

A rendőrség egyik vízágyújával fertőtlenítik az utcákat Genovában 2020. március 29-én hajnalban. A járművet a koronavírus-járvány elleni küzdelem hatékonyság érdekében alakították át a hatóságok. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Elkészült a milánói vásártéren tíz nap alatt kialakított járványkórház, amely első fázisban több mint ötven betegnek képes intenzív kezelést nyújtani, de az ágyak száma több mint kétszázra emelhető.

Albánia harmincfős orvoscsoportot küldött az észak-olaszországi tartományba.

Edi Rama albán kormányfő videóüzenetben hangsúlyozta, hogy Albánia sohasem felejti a segítséget, melyet az olaszoktól a tavaly novemberi földrengéskor kapott.

- jelentette ki Edi Rama.

Az olasz kormány április 3-ig jelenti be az országos óvintézkedések határidejének megújítását: előrejelzések szerint legalább újabb tizenöt nappal meghosszabbítják. A korlátozások feloldását a hatóságok korainak nevezték hangsúlyozva, hogy ezeket fokozatosan, akár tartományról tartományra oldhatják csak fel.

Az olaszokat figyelmeztették, hogy lakóhelyüket, városukat a húsvéti ünnepek alatt sem hagyhatják el.