Felfüggesztette elnökválasztási kampányát a fő lengyel ellenzéki jelölt

Malgorzata Kidawa-Blonska
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette elnökválasztási kampányát, és a májusra kiírt szavazás bojkottjára szólított fel vasárnap a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform jelöltje, Malgorzata-Kidawa Blonska a koronavírus-járvány okozta helyzetre és a választók biztonságára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Kidawa-Blonska szerint a május 10-re kiírt elnökválasztást nem szabad megtartani.

- írta a politikus a Facebook közösségi honlapon, ahol arra hívta fel a választókat és a többi ellenzéki elnökjelöltet is, hogy bojkottálják a májusi szavazást.

A választás elhalasztása a lengyel alkotmány szerint katasztrófahelyzet és szükség-, illetve hadiállapot esetén lehetséges. Lengyelországban járványhelyzetet hirdetett a kormány, és ennek keretében hozza meg a szükséges intézkedéseket.

A járvány kapcsán az alsóházi képviselők túlnyomó többsége által szombaton megszavazott törvénycsomag egyik előírása lehetővé teszi, hogy a választáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat.

A koronavírus-járvány okozta helyzetre és a választók biztonságára hivatkozva függesztette fel elnökválasztási kampányát Kidawa-Blonska. Forrás: AFP/Wojtek Radwanski

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt elnöke - aki Kidawa-Blonska fő ellenzéki vetélytársa a szavazáson - vasárnap kijelentette: a PO jelöltjétől eltérően, ő maga most nem az elnökválasztással, hanem a szenátus elé kerülő gazdaságélénkítő csomaghoz benyújtandó módosítási javaslatokkal foglalkozik.

Szkeptikusan viszonyult Kidawa-Blonska bojkottjavaslatához a többi ellenzéki elnökjelölt is. Andrzej Duda elnök nem kommentálta a lépést.

Kidawa-Blonska egy későbbi vasárnapi fellépésében közölte: "teljességgel felfüggeszti kampányát".

A politikus, amint más elnökjelöltek is, a koronavírus terjedése miatt már korábban korlátozták, illetve formálisan felfüggesztették kampányukat, amely azonban a médiában, az interneten gyakorlatilag továbbá is folytatódik.

A felmérésekben Kidawa-Blonska a második helyet foglalja el Andrzej Duda után, népszerűsége azonban az utóbbi hetekben csökkent, míg Kosianiak-Kamyszé nőtt.