Meghalt a volt Kijev megyei kormányzóhelyettes

koronavírus ukrajna
Moszkvából érkező ukrán utasok érkeznek egy kijevi vasútállomásra 2020. március 29-én. Az ukrán kormány döntése értelmében, a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállította a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárta határait saját állampolgárai előtt is. Az orosz állami vasúti társaság különvonatot indított az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására.
Vágólapra másolva!
Belehalt vasárnap az új koronavírus által okozott betegségbe (COVID-19) Oleh Miscsenko, volt Kijev megyei kormányzóhelyettes, aki 2016 decemberétől 2017 augusztusáig töltötte be a tisztséget - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ukrajnában eddig 9 ember halt meg a járványban. Szlovákiában és Lengyelországban is nőtt a fertőzöttek száma vasárnap. Ez utóbbi országban eddig húszan haltak bele a betegségbe.
Vágólapra másolva!

Viktor Ljasko ukrán egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy

mostantól az enyhébb tüneteket mutató betegeket nem kórházakban kezelik, hanem csak a közepesen, illetve nagyon súlyos állapotú betegeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap videókonfrencia keretén belül értekezett a kormány néhány tagjával és a rendvédelmi szervek vezetőivel - tájékoztatott közleményében az elnöki hivatal.

Az államfő hangsúlyozta, hogy meg kell oldani, hogy minden gyógyszertárban legyen elérhető áron védőmaszk.

Kiemelten fontosnak nevezte az egészségügyi dolgozók, a nemzeti gárda és a katonák egészségének védelmét.

Denisz Smihal miniszterelnök a Telegram üzenetküldő csatornán keresztül közölte, hogy

az év végéig az állami vállalatok vezetőinek és felügyelő bizottsági tagjainak fizetését, valamint prémiumát 30 százalékkal csökkentik a koronavírus elleni védekezés miatt szükségessé vált költségvetés-átalakítás keretében.

A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a költségvetési módosítások végleges jóváhagyása után a stabilizációs alapból a koronavírus elleni küzdelemben közvetlenül részt vevő orvosok, és egyéb alkalmazottak kapnak bérkiegészítést, továbbá nyugdíjasok, a korlátozások miatt munkanélkülivé válók, valamint hazai vállalkozások támogatást.

Moszkvából érkező ukrán utasok érkeznek egy kijevi vasútállomásra 2020. március 29-én. Az ukrán kormány döntése értelmében, a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállította a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárta határait saját állampolgárai előtt is. Az orosz állami vasúti társaság különvonatot indított az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten egyelőre nem szándékoznak bezárni a piacokat és betiltani a vásárokat

- közölte Szerhij Akszjonov krími vezető a Facebookon. Szavai szerint egyelőre csak javasolták a kereskedelmi és szolgáltató cégeknek, biztosítsák, hogy az emberek ne tömegben halmozódjanak, hanem egymástól legalább két méter távolságban legyenek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint jelenleg a Krímben koronavírus-fertőzés gyanújával 2620-an vannak orvosi felügyelet alatt.

Szlovákiában és Lengyelországban is nőtt a fertőzöttek száma vasárnap

- jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő.

Igor Matovic, szlovák miniszterelnök (középen). Forrás: www.vlada.gov.sk

Szlovákiában tehát a SARS-CoV-2 vírus által megfertőzött személyek többsége 30 év körüli, a legfiatalabb 2 éves, a legidősebbek pedig 70 év körüliek.

Eddig senki sem halt meg a betegség következtében, sokakat viszont kórházban kezelnek, kettejüket intenzív osztályon.


A héten az újonnan regisztrált fertőzöttek száma napi átlagban a húsz főt közelítette, de már szombaton 23 volt. Az esetszámok azt követően kezdtek némileg emelkedni, hogy péntektől jóval több tesztet végeztek el.

Míg korábban átlag napi 350 személyt teszteltek, addig szombaton például 720-at.

Az országban vasárnap délig csaknem 7200 vírustesztet végeztek el, ezek közül 6817 bizonyult negatívnak.

Lengyelországban vasárnap délutánra 1771-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, reggel óta további 54 új esetet regisztráltak.

A halottak száma húszra emelkedett.

Az országban eddig 42 783 tesztet végeztek el.