Mérsékelt ütemben tovább nőtt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma a Balkán-félsziget országaiban az utóbbi 24 óra alatt, a kormányok újabb intézkedéseket tettek a járvány terjedésének fékezésére, illetve a gazdasági károk ellensúlyozására.

Szlovéniában szombaton 52, vasárnap pedig 46 új fertőzöttről számoltak be, így 730-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és

már tizenegyen haltak meg a betegség következtében.
A szlovén kormány szombaton elrendelte, hogy a többlakásos társasházakban naponta kétszer fertőtlenítsék a bejárati kilincseket, lépcsőkorlátokat és a lifteket, utóbbit egyszerre csak egy ember használhatja.
A boltokban hétfőtől reggel 8 és 10 óra között csak nyugdíjasok, mozgássérültek és terhes nők vásárolhatnak.

Egy egészségügyi dolgozó testhőmérsékletet mér a szlovéniai Kranjban található Közösségi Egészségügyi Központ egyik bejáratánál 2020. március 23-án.Forrás: AFP/Jure Makovec

A ljubljanai kormány további két hétre meghosszabbította a nem európai uniós országokból érkező állampolgárok beutazási tilalmát is.Mivel Szlovéniában sokan megszegik a járvány megfékezése érdekében korábban hozott, a szabad mozgást korlátozó szabályokat, a kormány fontolóra veszi, hogy lakhelyelhagyási tilalmat vezessen be.

A szlovén kabinet szombaton 2 milliárd euróról 3 milliárd euróra növelte gazdaságélénkítő programjának értékét.
Horvátországban Andrej Plenkovic kormányfő is úgy értékelte, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk nagyobbak lesznek, mint amilyeneket a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság okozott. Ezért a kabinet újabb gazdaságélénkítő csomaggal áll elő a jövő héten.

Horvát rendőr ellenőrzi egy járművezető okmányait Zágrábban 2020. március 24-én. Horvátországban mozgást korlátozó intézkedéseket vezettek be, részleges boltzár lépett életbe, bezártak az éttermek és a kávézók, valamint betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket.Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Horvátországban az utolsó közlések szerint tizenkét óra alatt 49-cel, összesen 657-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig öt halálos áldozata van a járványnak.

Koszovóban a kormány módosított a kijárási tilalom szabályain szombaton. Eddig 10 és 16, valamint 20 és 6 óra között nem volt szabad az utcára lépni,

mostantól egységes éjszakai kijárási tilalom lépett életbe 17 és 6 óra között.

Koszovóban vasárnapra 88-ról 91-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Szerbiában is szigorítottak a kijárási tilalmon.

Hétköznaponként továbbra is 17 és 5 óra között tilos az utcára lépni, hétvégenként viszont 15 és 5 óra között van érvényben a tilalom.

Az egészségügyi miniszter indoklása szerint azért kellett korlátozni a hétvégi mozgást, mert az emberek felelőtlenül tömegesen vonultak az utcára a szép idő közeledtével.

A szerb hadsereg védőmaszkot viselő katonái a belgrádi infektológiai klinika előtt 2020. március 16-án. A szerb kormány éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, a 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára. Az április 26-ra tervezett általános választásokat elhalasztották.Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Szerbiában egy nap alatt 528-ról 659-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.Észak-Macedóniában szombaton még 219, vasárnap már 241 igazolt fertőzött volt.

A nyugat-balkáni országban eddig hárman gyógyultak fel a betegségből, négyen pedig belehaltak a szövődményekbe.
Bosznia-Hercegovinában hatra nőtt a halottak száma, összesen 261 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 31-gyel többet, mint egy nappal korábban.

Montenegróban egy nap alatt hárommal nőtt a fertőzöttek száma, vasárnap reggelig 85 vírusfertőzöttet regisztráltak az Adria-parti államban.