Koronavírusban meghalt Patrick Devidjian

2020.03.29. 16:00

Nicolas Sarkozy és Jacques Chirac korábbi köztársasági elnökök miniszterét a koronavírus-járvány vitte el. Ahogy a Le Figaro fogalmaz, ő a járvány első politikus-áldozata. Patrick Devidjian 75 éves volt.

A Hauts-de-Seine tartományi tanács elnöke 75 éves korában halt meg, koronavírus-fertőzésben. A politikus március 26-án jelentette be Twitter-fiókján, hogy megkapta a koronavírust. Azt írta akkor, hogy

elkaptam a járványt, közvetlen közelről tudok tanúbizonyságot tenni az orvosok és ápolók kivételes munkájáról. Fáradt vagyok, de állapotom stabil, jövök fölfelé, és szeretnék nagy köszönetet mondani azoknak, akik a betegség ellen küzdenek".

Az ügyvéd végzettségű Patrick Devidjian a gazdasági fellendítésért felelős minisztériumot vezette Nicolas Sarkozy köztársasági elnök idejében, azt megelőzően pedig Jacques Chirac idején ipari miniszterként dolgozott. 1999-2001 között az akkor ellenzékben levő, konzervatív RPR párt szóvivője volt, 2007-2008 között pedig az RPR utódpártja, az UMP főtitkáraként dolgozott.

Patrick DevedjianForrás: AFP/Johanna Leguerre

A közismert és köztiszteletben álló  konzervatív politikust négy gyermeke és felesége mellett az egész francia politikai élet gyászolja. Gérard Larcher, a szenátus Republikánus párti elnöke Twitter-üzenetben búcsúzott tőle:

Nagy szomorúsággal értesültem Patrick Devedjian haláláról. Bátor ember volt, életét a városának, Antony-nak és Hauts-de Seine tartománynak szentelte. Őszinte részvétem családjának és a munkatársainak."

A franciaországi koronavírus-helyzetről az Origo itt írt, a sorozatos drámai hibák és rossz döntések következtében a járvány előrehaladott állapotban van, eddig (március 28-ai adat) 37 575 koronavírusos esetet rögzítettek, amelyből  több mint 17 ezer beteget kórházban kezelnek (az előző napihoz képest 1888 fővel többet),és 4273 embert az intenzív osztályokon ápolnak, ez szintén jelentős, 486-al több, mint az előző nap. Tekintettel arra, hogy a koronavírus áldozatainak a számában csak a kórházban meghalt betegeket tüntetik föl, a Le Soir belga napilap értékelése alapján jelenleg nem lehet pontosan megmondani, hogy hányan haltak meg koronavírus-betegségben Franciaországban.