A koronavírus miatt már többen haltak meg Spanyolországban, mint Kínában. Míg Olaszországban 36 nap telt el a napi 3 000 fős új esetszámig azt követően, hogy megvolt az első 100 eset az országban, addig Spanyolországban csupán 22. Sajnálatos módon Spanyolországban nemcsak a vírus terjedésének sebessége gyorsul napról napra, hanem a halálozási ráta mértéke is, amely már most rosszabb helyzetet mutat, mint Olaszországban. A szocialista kormány rengeteg hibát elkövetett, politikai okokból több tízezres feminista tüntetést engedélyezett március 8-án Madridban és az egész országban, pedig már akkor volt járvány. Palóc André elemzése az Origónak.

Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője.Forrás: Kozma Zsuzsi

Sokakban fölmerülhet a kérdés, minek köszönhető, hogy Spanyolország, amelynek Olaszországnál több ideje volt felkészülni a járványra, és látta az ott felmerülő problémákat, mégis e súlyos helyzetbe jutott. 

Nos, több spanyol szakértő szerint a probléma az országban régóta fennálló politikai, gazdasági és történelmi problémákban gyökeredzik, amelyek jelentősen megnehezítik a gyors és hatékony döntések meghozatalát a járvány kezelését illetően.

A spanyol közbeszéd egyik legégetőbb témája, hogy Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök a kisebbségi kormány megalakulását követően gyenge politikai talapzaton állt, és valószínűleg ezért nem szerette volna kockáztatni törékeny hatalmi helyzetét a nagy összejövetelek betiltásával. Ehelyett emberek tízezreit engedte még két hete is labdarúgó-mérkőzéseken részt venni, valamint március 8-án engedélyezett Madridban egy 120 ezer fős feminista felvonulást. De az ország más részén is voltak tüntetések.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.Forrás: AFP/Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az elmúlt két hétben azonban a válság már elérte a spanyol politikai elitet, María Begona Gómeznek, Pedro Sánchez feleségének március 14-én pozitív tesztje volt, valamint több miniszter is megfertőződött.

A spanyol baloldali kormány január 31-én erősítette meg az első koronavírusos esetet a Marokkótól nyugatra lévő Kanári-szigeteken. Ugyanezen a napon evakuálták a spanyol állampolgárokat Wuhanból. A koronavírus első pozitív tesztjét spanyol szárazföldön február 26-án mutatták ki. Akkoriban a spanyol orvosok arra panaszkodtak – ahogy egyikük egy, az El Pais-nak adott interjújában elmondta -, hogy nem tudtak engedély nélkül koronavírusteszteket végezni, csak influenzára vonatkozókat.

A nagy kórházak, ideértve a madridi kórházakat is, még ma sem képesek naponta több mint 400 vizsgálatot végezni, mivel a rendelkezésre álló készletekkel és kapacitásokkal több nem lehetséges. Több spanyol szakértő úgy véli, hogy az előrelátás és a tervezés hiánya az egyik legszembetűnőbb hiba a spanyol kormányzat részéről.

Azonban a spanyol helyzet megértéséhez fontos megemlíteni a spanyol életmód két fontos jellemzőjét, amelyek jelentősen megnehezítették a helyzet megfelelő kezelését. Egyfelől az országban fontos és meghatározó az éjszakai élet, az emberek jelentős része késő estig fennmarad, bárba, vagy étterembe jár esténként. Másfelől a XX. század diktatórikus berendezkedése miatt erős ellenérzés van a spanyol társadalomban az erős hatósági fellépést illetően.

A legfontosabb azonban, hogy a kormány tétlensége nagyon sokat rontott a helyzeten. A spanyol kormány csak két hete, a megbetegedések és a halálesetek számának megugrásakor jelentett be érdemi lépéseket. Március 13-án, pénteken a kormány rendkívüli helyzetet hirdetett ki, valamint másnap Sánchez bejelentette az ország teljes lezárását 15 napra. Az intézkedések értelmében a spanyol lakosoknak otthon kell maradniuk, kivéve, ha élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba mennek, illetve idős, vagy beteg gondozására igyekeznek, vagy háziállat sétáltatása céljából tartózkodnak az utcán. Az intézkedések betartása érdekében fokozott a rendőri jelenlét az utcákon, és megbírságolják azokat, akik nem tartják be a kijárási rendeletet.

Utasok a madridi metróban március 30-án.Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A spanyol helyzetet tovább nehezíti, hogy az országban nem egységes az egészségügyi rendszer, a 17 régió mindegyike külön-külön kezeli azt. Spanyol egészségügyi szakértők szerint ez már a korai időszaktól kezdődően komoly problémákat okozott, mivel rengeteg koordinációs és ellátásbéli nehézséggel küzd így a spanyol egészségügy a központi kormányzat tehetetlensége nyomán, amely egyelőre csak abban ért el eredményeket, hogy ideiglenesen államosította az ország magánkórházait. Azonban az orvosok az országban továbbra is arra panaszkodnak, hogy a kormány még mindig nem oldotta meg a legfontosabb eszközök és berendezések beszerzését (így számos orvos védőfeleszerelés nélkül kénytelen dolgozni), valamint a szervezési gondokat sem kezelte. Így annak érdekében, hogy elegendő munkavállaló és erőforrás álljon rendelkezésre a koronavírusos betegek ellátásához, néhány madridi és más nagyobb kórház felfüggesztette egyéb szolgáltatásait, így például az általános családi gondozást vagy a rákkal kapcsolatos műtéteket.

Spanyolország alig lábalt ki a 2008-as pénzügyi válságból, és a következő években egy újabb recesszióból való kijutásért kell majd küzdenie. Az országban sok idős és veszélyeztetett ember él, akik a jelen helyzetben könnyen a járvány áldozataivá válhatnak. Eközben a politikai instabilitás, amely eddig is jellemezte az országot, várhatóan tovább nő majd a válság hatására, amelyet a jelenlegi kormány egyelőre nem tudott csillapítani.

Szerző: Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője