New York, New Jersey és Connecticut nem lesz karanténban, de szigorú utazási korlátozások lesznek

koronavírus korona vírus fertőzés fertőzés karantén elkülönítés New York USA üres néptelen közlekedés tömegközlekedés
A nearly empty 42nd Street is seen on March 25, 2020 in New York City. - Wall Street stocks jumped early Wednesday as markets awaited a vote on a $2 trillion package agreed by congressional leaders to boost the US economy ravaged by the coronavirus outbreak. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban szombat estére meghaladta a kétezret az új típusú koronavírusos megbetegedés halálos áldozatainak száma, több államban szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be.
Vágólapra másolva!

A halottak száma néhány nap alatt megduplázódott, a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma szombat estig 123 ezer fölé emelkedett.

A halálos áldozatok között van egy csecsemő is. Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker Chicagóban jelentette be, hogy a kisbabánál kimutatták a fertőzöttséget az új típusú koronavírussal, de egyelőre vizsgálják, hogy a kicsinek volt-e esetleg más betegsége is.

Donald Trump amerikai elnök szombaton - Gretchen Whitmer kormányzó kérésére -

katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Michigan államot is.

Ez azt jelenti, hogy ez a középnyugati állam is anyagi támogatásra számíthat a járvány okozta nehézségek enyhítésére.

A 42. utca New Yorkban, március 25-én Forrás: AFP/Angela Weiss

Az amerikai tisztifőorvos, Jerome Adams még pénteken jelezte, hogy Michigan legnagyobb városa,

Detroit egyike a járvány újonnan kialakuló epicentrumainak,

ahol a helyzet az elkövetkező napokban rohamosan romlik majd. Teena Chopra, a detroiti kórházközpont orvosigazgatója szombaton újságíróknak azt mondta: a városban várhatóan súlyosabb lesz a helyzet, mint New York városában. Detroitban szombat estig csaknem 1400 fertőzést regisztráltak, s a kór 31 halálos áldozatot szedett. Egész Michigan államban egyébként szombat estig több mint 3 ezer embernél igazolták a vírusfertőzöttséget, és a vírus okozta betegségbe 92-en haltak bele.

Karantén helyett utazási korlátozás

New York, New Jersey és Connecticut nem lesz karanténban, helyette szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be - jelentette be Donald Trump amerikai elnök vasárnap éjjel a Twitteren.

A mikroblogban az amerikai elnök kifejtette: a vírus elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport javaslatára, valamint New York, New Jersey és Connecticut államok kormányzóival egyeztetve arra a döntésre jutott, hogy "a karantén nem lesz szükséges".

Donald Trump egyben felkérte az országos járványügyi és betegségmegelőzési központot (CDC), hogy határozzon meg szigorú utazási korlátozásokat a három tagállam számára. A korlátozásokat a tagállamok kormányzóinak kell bevezetniük a szövetségi kormánnyal történő konzultációkat követően.

Az elnök szombat délután vetette fel újságíróknak nyilatkozva, hogy a járvány által erőteljesen sújtott három, keleti parti tagállamban - Connecticutben, New York államban és New Jerseyben - esetleg karantént vezethetnek be két hétre, vagyis a három államot teljesen lezárnák a ki- és beutazók előtt. Már délután hangsúlyozta azonban, hogy az érintettek nélkül nem hoz döntést.