Az Egyesült Államokban 145 ezer fölé emelkedett a koronavírusos betegek száma

2020.03.30. 18:53

Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a koronavírus által fertőzöttek és a járvány halottainak a száma. A Johns Hopkins Egyetem és Kórház hétfő déli adatai szerint eddig több mint 143 ezer amerikainál mutatták ki a fertőzést, a halottak száma pedig meghaladja a 2500-at.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója hétfőn délelőtt bejelentette, hogy egyedül az államban a Covid-19 a vasárnapi 965 halálos áldozathoz képest

hétfőre már több mint ezer áldozatot követelt.

New York városának kórházai megteltek, egymás után állítják fel a tábori kórházakat, még a Central Parkban is felhúztak egy sátorkórházat.

New Yorkban hétfőn, helyi idő szerint a déli órákban kikötött az a kórházhajó, amely szombaton indult el a virginiai Norfolkból. A hajón 12, teljesen felszerelt műtő van, orvosokkal és ápolókkal.

New Orleans március 26-ánForrás: AFP/All Rights Reserved/Emily Kask

Deborah Birx, a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport tagja hétfőn az NBC televíziónak nyilatkozva azt mondta, az Egyesült Államok vidéki, kistelepülésein élőknek is fel kell készülniük a járványra.

Mint fogalmazott, a vírus nagyon enyhe tünetekkel járó, sőt, tünetmentes fertőzéseket is okozhat, és csak akkor törhet felszínre, amikor a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat - az időskorúakat vagy a komoly, krónikus betegséggel küszködőket - sújtja. Az orvosnő szerint amikor már ezeket a rétegeket is elérte a fertőzés, azt jelenti, hogy az adott településen mindenütt "befészkelte magát" a vírus.

Üres polcok egy New York-i boltban március 18-ánForrás: AFP/Johannes Eisele

Larry Hogan, Maryland kormányzója hétfőn rendeleti úton tiltotta meg a lakhelyelhagyást. A rendelet értelmében csakis nagyon kivételes esetben - nélkülözhetetlen munka, vagy élelmiszer- és gyógyszervásárlás okán - lehet kimenni az utcára. A rendelet betartását az állam területén rendőrök ellenőrzik, a szándékos szabálysértőket ötezer dolláros büntetéssel sújtják.

Mi már nem kérjük, vagy javasoljuk, hogy a marylandiek maradjanak otthon, hanem kötelezzük őket erre

- nyilatkozta a kormányzó.

Hasonló értelmű rendeletet írt elő Ron DeSantis, Florida kormányzója is, ez a rendelkezés azonban egyelőre csak az állam déli megyéire terjed ki.

Vermont kormányzója, Phil Scott arról adott ki rendeletet hétfőn, hogy

bárki, aki belép az állam területére, köteles 14 napig tartó önkéntes karanténba vonulni.

A szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEM) közleményben tudatta, hogy több külföldi ország - köztük Malajzia, Thaiföld. Vietnam, Tajvan, India, Mexikó - vállalataival szerződtek egészségügyi eszközök, segédeszközök gyártására. Az orvosi kesztyűket, maszkokat, sebészköpenyeket chartergépekkel szállítják az Egyesült Államokba.