Franciaországban háromezer fölött a halottak száma

Franciaország, Párizs, Champs-Elysees, koronavírus, COVID-19
A picture shows the empty Champs-Elysees Avenue and Obelisk on the Place de la Condorde in Paris, at night on March 24, 2020, on the eight day of a lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 (novel coronavirus) in France. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországban 24 óra alatt 418-cal 3024-re emelkedett hétfő estére a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.
Vágólapra másolva!

A kormány honlapján közzétett adatok szerint a 44 550 diagnosztizált fertőzött közül csaknem 21 ezret ápolnak kórházban, számuk vasárnap óta 1594-gyel emelkedett. Közülük 5056-an vannak intenzív osztályokon, ez 424-gyel több, mint az előző nap.

Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse hétfő esti sajtótájékoztatóján megismételte: ez utóbbi adat, a 24 órás megfigyelésre szoruló súlyos, légúti problémákkal kezelt betegek száma a legfontosabb, mert ez alapján tudják a hatóságok megítélni a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozások hatásait.

A tájékoztatás szerint március 1. óta 7924-en gyógyultan távoztak a kórházakból.A leginkább túlterhelt régió a hétvége óta a Párizs körüli Ile-de-France, ahol a héten várható a járvány tetőzése.

A Champs-Elysees március 24-én, Párizsban. Forrás: AFP/Ludovic Marin

A párizsi kórházakban 954-en vesztették életüket a Covid-19 fertőzésben, és 1792-en fekszenek intenzív osztályokon, ami 124-gyel több mint 24 órával ezelőtt. A fővárosi kórházakban 7698 koronavírusos fertőzöttet kezelnek, ami 597 új beteg felvételét jelenti egy nap alatt.

Franciaországban a járvány első gócpontja Elzász-Lotaringában Mulhouse városa volt, ahol hétfő este 3950-en voltak kórházban, közülük 844-en intenzív osztályokon, és a járvány kezdete óta 947-en vesztették életüket a fertőzésben. A régióból a hétvégén több mint 250 súlyos, de stabil állapotban lévő beteget szállítottak el repülővel, helikopterekkel és mentővonatokkal az ország más, kevésbé leterhelt régióiba, valamint németországi kórházakba, s hétfőn is folytatódtak az egészségügyi evakuálások.

A felmérések szerint a két hete otthonaikba szorult franciák naponta 4 óra 29 percet néztek tévét márciusban, ami rekordnak számít.