Meghalt koronavírusban egy szerb ortodox püspök, a papok ugyanazzal a kanállal kínálták a híveket

2020.03.30. 15:38

Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe a nyugat-szerbiai Valjevo szerb ortodox püspöke. További két pap is Covid-19 betegségben szenved, az ortodox egyház azonban továbbra sem hajlandó figyelembe venni az elővigyázatossági intézkedéseket.

A múlt héten a szerb sajtó és a közösségi média is azokkal a felvételekkel volt tele, amelyeken különböző települések papjai láthatók, amint az egymástól két méterre álló és várakozó híveknek ugyanazzal a kanállal kínálják az áldozati kenyeret.

Ugyanazzal a kanállal kínálják a híveket a szerbiai Kraljevóban:

A 71 éves valjevói püspök halálát az egyház is megerősítette, a közlemény szerint

Milutin Knezevic a hívek szolgálata közben fertőződött meg.

A szerb ortodox papokat több bírálat is érte a napokban, ugyanis a kormány előírásai ellenére ugyanazzal a kanállal áldoztattak, és minden hívőnek odanyújtották a keresztet, hogy megcsókolhassák.

A videón egy ilyen szertartás látható március 15-én, Oroszországban:

A bírálatokra az ortodox egyház közleményben reagált, azt írták: „Érzéketlen és kifejezetten rosszindulatú, hogy olyanok akarják megfosztani a híveket a számukra legfontosabb szentségektől, akik nem járnak templomba és nem is szoktak áldozni". Az egyház emellett hazugságnak nevezte, hogy bármelyik egyházi gyakorlat is veszélyeztetné a lakosság egészségét.

A közösségi médiában egyes papok egyenesen úgy fogalmaztak, az áldozás szent dolog, így kizárt, hogy általa bárki is megfertőződhet.

Belgrád és Nis mellett Valjevo számít a SARS-CoV-2 vírus egyik szerbiai gócpontjának.

Kolozsváron is ugyanazzal a kanállal kínálják a híveket

Az ortodox katedrális előtti téren a papok ugyanazzal a kanállal áldoztatták a híveket – írja a Maszol.ro.

Az esetről videó is készült, amit a Facebookon osztottak meg. Több kommentelő is bejelölte a rendőrséget, illetve a belügyminisztériumot.