Az ukrán parlament hétfői rendkívüli ülésén leváltotta posztjáról Illja Jemec egészségügyi és Ihor Umanszkij pénzügyminisztert a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem közepette.

Többnapi tétovázás után végül hétfőn mégiscsak plenáris ülést tartott az ukrán parlament,

a képviselők valamennyien védőmaszkot és gumikesztyűt viseltek.

Az ülés elején 292 képviselő jelent meg a 450 tagú törvényhozásból, ami elegendő volt a határozatképességhez.

Ukrán képviselők maszkban és védőruhában a március 30-i ülésenForrás: AFP/Andrii Nesterenko

Az egészségügyi miniszter menesztését 271, a pénzügyi tárcavezető leváltását 249 képviselő támogatta.

Mindkét miniszter kevesebb mint egy hónapig volt a posztján, március 4-én léptek hivatalba az új miniszterelnök, Denisz Smihal kabinetjének tagjaiként.

Egyes források szerint maguk a miniszterek nyújtották be lemondásukat, Jemec sajtótitkára azonban még hétfőn is cáfolta, hogy a tárcavezető felmondólevelet írt volna. Sajtóhírek szerint

az egészségügyi miniszter a koronavírus elleni küzdelemben a korlátozások drákói szigorításának híve volt,

és az elmúlt napokban többször fenyegetőzött lemondással, ha nem kap támogatást a vezetésben elképzeléseihez.

Elsőre kellő támogatás híján nem sikerült megszavaznia a parlamentnek a két leváltott miniszter utódját. A délelőtti ülést berekesztették, délután viszont ismét összehívták ezúttal már Volodimir Zelenszkij elnök részvételével, és a törvényhozás 256 szavazattal jóváhagyta Szerhij Marcsenko kinevezését pénzügyminiszternek, 246-tal pedig Makszim Sztepanovot az egészségügyi tárca új vezetőjének.

Védőruházatot viselő munkások ellenőrzik egy utas iratait a kijevi vasútállomáson 2020. március 27-énForrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Nem hagyta jóvá a parlament a kormány által az idei állami költségvetéshez benyújtott módosítási javaslatot sem, hanem az előterjesztést visszaküldte további felülvizsgálatra az illetékes bizottságnak.

Elfogadott viszont egy válságellenes törvényjavaslatot, amely a munkavállalóknak és a vállalkozásoknak biztosít bizonyos garanciákat a válság időszakában,

például megtiltja a bankoknak a hitelek kamatlábainak emelését, továbbá kimondja, hogy jár segély részleges munkanélküliség címén a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt is.

A képviselők módosítást fogadtak el, amelynek értelmében büntetőjogi felelősségre vonás alá helyezték a nagy mennyiségű járványellenes áruk kivitelét az országból.