Észak-Macedóniában négyszer annyiba kerül az állami koronavírusteszt, mint a magán

2020.03.30. 09:47

Szégyenletesnek tartja az egyik észak-macedón ellenzéki párt, hogy sokkal többe kerülnek az állami koronavírustesztek, mint a magánklinikákon végzettek. Szerintük ebből a baloldali kormány húz hasznot - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Óriási eltérések vannak a koronavírus tesztek árai között Észak-Macedóniában. Az állami laboratóriumban 80 euróba kerül egy teszt elvégzése, míg egy szkopjei magánklinikán csak 20 euróba.

A koronavírus (sárgával) egy sejtet (kék) támad az elektronmikroszkópos felvételenForrás: NIAID/Flickr

Az egyik észak-macedón ellenzéki párt, a VMRO-DPMNE sajtóközleményben reagált erre. Szerintük akkor, amikor a világjárvány miatt az embereket kellene védeni, és a káros gazdasági következmények mérséklésével kellene foglalkoznia a kormánynak, akkor ők hasznot húznak a kialakult helyzetből. Úgy vélik, hogy a többszörös áron végzett koronavírustesztek ügye csak egy újabb példa a hatalom haszonszerzésére.

Különösen felháborítónak tartják, hogy eközben a Macedón Szociáldemokrata Unió, az egyik macedón kormánypárt elnöke, Zoran Zaev volt miniszterelnök azt mondta, hogy fizetéscsökkentéssel lehet csak tartani a költségvetést.