Romániában hétfőn 1900 fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma

2020.03.30. 16:06

Romániában hétfőn 1900 fölé emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, az operatív törzs ezért a korábban felvázolt "negyedik forgatókönyv" alkalmazására készül, amikor már csak a súlyos eseteket viszik kórházba, az enyhe tüneteket mutató betegeket pedig otthonukban kezelik.

Romániában hétfő kora délutánig 1952-re nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 192 volt, ami elmarad az előző napi 300 feletti rekordtól, de nagyságrendileg megegyezik a korábbi három nap átlagával.

Az igazolt fertőzöttek közül 53-at intenzív osztályon ápolnak, 33 beteg állapota súlyos, 44-en haltak bele eddig a betegségbe, 180 embert viszont már gyógyultnak nyilvánítottak.

Külföldön hétfőig 16 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár halt meg.

Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztensek kérdezik ki a mentővel érkezőket is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-ánForrás: MTI/Veres Nándor

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői összesítése szerint eddig 285 egészségügyi alkalmazottról - 91 orvosról, 90 asszisztensről, 26 szakápolóról, 78 kisegítőről - bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést.

A legtöbben, vagyis több mint 180-an Suceava megyében kapták el a fertőzést, Bukarestben 45 egészségügyi dolgozó fertőzött.

Romániában szinte naponta érkeznek hírek az ország különböző részeiből arról, hogy újabb kórházi részlegeket helyeznek karantén alá, miután az egészségügyi személyzetről, vagy a - más panaszok miatt beutalt - betegekről kiderült, hogy koronavírussal is fertőzöttek.

A karanténrendelkezések megsértéséért csaknem ezer, otthoni elkülönítésben lévő embert helyeztek már hatósági karanténba, 30 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak.

A rendőrök az utóbbi 24 órában 12 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsításáért, és csaknem 1300 esetben bírságoltak a karanténrendelkezések megsértéséért.

Egy korábban megfertőződött temesvári férfi kórházba szállítás közben RomániábanForrás: Twitter

A kijárási korlátozás megsértése miatt újabb több mint tízezer embert bírságoltak meg az utóbbi 24 órában átlagosan 1600 lejjel (117 ezer forint). Bukarestben a csendőrség autóiból hangosbemondón figyelmeztetik a lakosokat, hogy csak különösen indokolt esetben hagyják el otthonaikat.

Romániában jelenleg 9464 embert tartanak hatósági karanténban, 124 ezret otthoni elkülönítésben.

Az operatív törzs már korábban jelezte: Romániában mintegy 2000-2300 kórházi ágy áll rendelkezésre a Covid-19-ben szenvedő betegek kezelésére, és ha a fertőzöttek száma meghaladja ezt a kezelési kapacitást, akkor a könnyebb eseteket otthonaikban fogják kezelni. A negyedik forgatókönyv szerint már csak a súlyos eseteket szállítják kórházba, sőt,

szükség esetén a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosok is szolgálatban kell maradjanak, hogy részt vegyenek a gyógyításban.

Közben Romániában is elkezdték a védőmaszkok gyártását. Jelenleg napi 150 ezer készül belőlük, de április közepéig a termelési kapacitás eléri a napi félmilliót - ígérte Virgil Popescu gazdasági miniszter.

A külügyminisztérium szerint Románia párizsi nagykövetségének hét alkalmazottja fertőződött meg, a külképviselet ezért korlátozta tevékenységét.