Franciaországban közel ötszázzal nőtt a halottak száma az elmúlt 24 órában

Marseille, 2020. március 23. Koronavírustesztre várakozók sorakoznak a marseille-i La Timone kórház előtt 2020. március 23-án. A francia parlament az előző nap elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére. MTI/AP/Daniel Cole
Vágólapra másolva!
Franciaországban 24 óra alatt 499-cel 3523-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami ismételten az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.  
Vágólapra másolva!

Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta:

a regisztrált fertőzöttek száma 52 ezer,

jelentős részük otthonában lábadozik, 767 kórházban 22 800 Covid-19-beteget ápolnak, közülük 5565-en vannak intenzív osztályokon, ez 458-cal több, mint az előző nap.

Az illetékes ismételten kiemelte: a 24 órás megfigyelésre szoruló súlyos, légúti problémákkal kezelt betegek számának változása a legfontosabb adat, mert ez alapján tudják a hatóságok megítélni a két héttel ezelőtt életbe léptetett kijárási korlátozások hatékonyságát.

Franciaországban a súlyos betegek számának görbéje az elmúlt napokban meredeken haladt felfelé,

a héten lehet számítani a tetőzésre.

A járvány kezdetén az intenzív osztályokon mintegy 5 ezer ágy állt rendelkezésére, ezt április közepéig meg kívánja triplázni az egészségügyi minisztérium. Jelenleg már mintegy 10 ezer ágy áll rendelkezésére a súlyos betegek ellátására.

A súlyos betegek 34 százaléka 60 év alatti, közülük 68-an - néggyel többen, mint hétfőn - 30 évnél fiatalabbak.

A tájékoztatás szerint március 1. óta 9444-en gyógyultan távoztak a kórházakból,

közülük 1520-an az elmúlt 24 órában.

Koronavírustesztre várakozók sorakoznak a marseille-i La Timone kórház előtt 2020. március 23-án. Forrás: MTI/AP/Daniel Cole

A járványügyi igazgató megerősítette:

288-ra emelkedett azon súlyos betegek száma, akiket túlterhelt régiók kórházaiból kevésbé fertőzött területekre szállítottak át.

Elzászból napközben hat beteget szállították át Németországba, és az esti órákban további 121 súlyos fertőzött érkezik német kórházakba, valamint Luxemburgba és Svájcba. Szerdán pedig Párizsból indul két mentővonat Bretagne-ba 36 beteggel.

Jérome Salomon kiemelte, hogy továbbra is Elzász-Lotaringia és a Párizs körüli Ile-de-France régióban súlyos a helyzet, ide várják az önkéntes orvosok és ápolók jelentkezését más régiókból az egészségügyi minisztérium honlapján elérhető platformon.