Egy nap alatt 849-en haltak meg Spanyolországban a koronavírus miatt

Covid2020 Covid-19 Worldwide Emergency Health Spanyolország ideiglenes kórház katonaság koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Barcelona
A military walking through the bunks at a temporary hospital for vulnerable people at the Fira Barcelona Montjuic centre in Barcelona on March 25, 2020, during the new coronavirus epidemic. - Spain's coronavirus death toll overtook that of China, rising to 3,434 after 738 people died over the past 24 hours, the government said. The spiralling number of deaths came as Spain entered the 11th day of an unprecedented lockdown to try and rein in the COVID-19 epidemic that has now infected 47,610 people, the health ministry said. (Photo by Pau Venteo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A járvány kitörése óta nem volt annyi halott egy nap alatt Spanyolországban, mint az elmúlt 24 órában - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Kedd reggelre rekordszámú, 849 halottat jelentett be a spanyol kormány. Az ország egészségügyi minisztere azt mondta,

a járvány kitörése óta nem szedett ennyi áldozatot egy nap alatt a vírus.

Hozzátette, hogy a százalékos növekedés valamennyivel alacsonyabb, mint az előző napokban. Azonban ez már negyedik egy mást követő nap Spanyolországban, hogy napi nyolcszáz felett van a halálos áldozatok napi száma.

Az országban jelenleg 94 417 fertőzött van, és 8189 ember halt meg a vírus miatt. Hétfőn a fertőzöttek száma 85 195 volt. Az országban a halálos áldozatok 85 százaléka 70 év feletti, 60 százalékuk pedig 80 év feletti.

Ideiglenes kórház Barcelonában Forrás: NurPhoto/Pau Venteo/NurPhoto/Pau Venteo

Mintegy 2600 koronavírus-fertőzött került kórházba egy nap alatt, eddig összesen több mint 49 ezer embert láttak el egészségügyi intézményben a vírus okozta megbetegedés miatt.

Az intenzív osztályokon ápolt páciensek száma 376-tal nőtt hétfőhöz képest,

és összesen meghaladta az 5600-at. Csaknem 2500 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak egy nap alatt, összesen több mint 19 ezren győzték le a kórt.

76 embert vettek őrízetbe a korlátozások megszegése miatt

Miguel Ángel Villarroya, a hadsereg vezérkari főnöke beszámolt arról, hogy mintegy hétezer katona közreműködik az ország 190 településén a járványügyi intézkedések végrehajtásában, például egészségügyi intézményeket fertőtlenítésében, az elhunytak elszállításában, és eddig 16 tábori kórházat állítottak fel az országban.

A hadsereg Galicia nevű, kórházi ellátásra alkalmas hadihajóját az észak-afrikai exklávé, Melilla partjaihoz irányítják, hogy így növeljék a helyi egészségügyi kapacitást - tette hozzá. Melillában egyelőre az egyik legalacsonyabb a fertőzöttek aránya az országban, eddig 54 esetet regisztráltak, a fertőzésbe egy ember halt bele.

A hatóságok közlése szerint

az elmúlt egy napban 76 embert vettek őrizetbe és mintegy tízezer bírságot szabtak ki.

A rendőrség és a csendőrség összesen több mint negyvenezer járőrrel ellenőrzi a szabályok betartását országszerte.

Két hete tart a szükségállapot

A kórházak jelzései alapján továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, noha a kormány tájékoztatása szerint például szájmaszkból eddig már több mint 10 milliót osztottak szét a tartományok között. A madridi autonóm közösségbe, ahol a legtöbb, mintegy 27 ezer fertőzött van, 2,8 millió érkezett ezekből.

Spanyolországban

két hete szükségállapot van érvényben,

amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet.

A dél-európai országban hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar, de az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti egyebek mellett a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az egészségügyet és a médiát sem.