Bajmóc volt polgármestere a koronavírus első szlovákiai halálos áldozata

2020.04.01. 13:03

Néhány órával azután, hogy Vladislav Oravecet, Bajmóc egykori polgármesterét hazaengedték a kórházból, az otthonában meghalt. Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerint ő lehet a koronavírus első szlovákiai halálos áldozata - számolt be a Paraméter.sk felvidéki hírportál, ahol azt is írják, hogy kedden 37 személynél igazolódott be a koronavírus-fertőzés gyanúja, így szerdára már 400 fertőzött lett Szlovákiában.

A legnagyobb valószínűség szerint Szlovákiában megvan a koronavírus első halálos áldozata. A boncolás kimutatta, hogy a páciens halálát kétoldali tüdőgyulladás okozta. A patológus még vizsgálja a megbetegedés eredetét, de tudjuk, hogy olyan páciensről van szó, akinek pozitív lett a koronavírustesztje

– nyilatkozta Marek Krajcí, szlovák egészségügyi miniszter, aki megdöbbentőnek nevezte, hogy Oravecet kiengedték a kórházból.

Vladislav Oravec, Bajmóc(Bojnice) volt polgármestere 60 évesen az otthonában halt meg, miután koronavírus-fertőzöttsége ellenére hazaengedték a kórházbólForrás: www.bojnice.sk

Az egészségügyi miniszter az is elmondta, vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy nem történt-e helytelen egészségügyi ellátás, ugyanis a pácienst nem szabadott volna hazaengedni, hogy otthon lábadozzon.

Krajcí szerint minden bizonnyal az orvosok helytelen diagnózist állítottak fel.

Oravecnél nem állapítottak meg pozitív utazói anamnézist, ami azt jelenti, hogy közösségen belüli fertőzésről van szó.

Védőmaszkot viselő nő Pozsony belvárosában 2020. 03.30-án.Forrás: AFP/Joe Klamar

Miután  Vladislav Oravec távozott a közéletből, vállalkozásba kezdett. Március 20-án viszont kórházba került.  A helyzet azt követően vált súlyosabbá, hogy Oravec egyik alkalmazottjának pozitív lett a koronavírustesztje.  A Regionális Közegészségügyi Hivatal utasítására Oravectől is mintát vettek, és az eredménye pozitív lett.

Az expolgármestert a többi betegtől elkülönítve a tüdőosztályon kezelték.

Pár nap múlva, mivel a páciens állapota stabil volt, és a laboreredményei jók voltak, ezért a Regionális Közegészségügyi Hivatallal való egyeztetést követően Oravecet házi karanténba helyezték.

Az expolgármester néhány órával később azonban az otthonában meghalt.

A bajmóci kórház több alkalmazottját is karanténba helyezték.

Pozsonyi tömegközlekedési eszközt fertőtlenítenek.Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Kedden 37 személynél igazolódott be a koronavírus-fertőzés gyanúja, így

szerdára már 400 fertőzött lett Szlovákiában.

Kedden egy nap alatt 887 tesztet végeztek el. A 37 új fertőzött közül 16-an pozsonyiak, de van köztük két párkányi és egy zselízi lakos is.

A legfiatalabb az új fertőzöttek közül egy 5 éves pozsonyi kisfiú, míg a legidősebb egy szintén pozsonyi, 87 éves nő.Rajta kívül a többiek mind 60 évnél fiatalabbak.