Csökken a fertőzések száma, Kína a tünetmentes esetekre koncentrál

Koronavírus, vírus, Kína, vásárlás, bevásárlás, bolt, üzlet, bevásárlóközpont, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
A woman wearing a face mask shops at a supermarket in Wuhan, in China’s central Hubei province on March 30, 2020. (Photo by Noel Celis / AFP)
Vágólapra másolva!
Csökkent a járvány gócpontjának számító belső országrészben a fertőzések száma, mostantól a tünetmentes eseteket is napi szinten mérik - írta a Reuters. 
Vágólapra másolva!

Kedden 36 új esetet regisztráltak, ezek mindegyike külföldről érkezett beteg volt. Hétfőn ez a szám még 48 volt - írja a Reuters a kínai egészségügyi hatóságára hivatkozva. Egy beérkező fertőzöttet, aki az Egyesült Királyságból utazott Kínába, Vuhanban diagnosztizáltak - az utas a legelső beérkező fertőzött a járvány kínai gócpontjának számító városban.

Az összes regisztrált eset az országban 81554, azonban fontos megemlíteni,

hogy az aktív esetek száma csak 2004.

Ennek oka, hogy több mint 76 ezren meggyógyultak, és 3312 ember meghalt.

Kína szerdától közzé teszi a napi adatokat a tünetmentes esetekről is.

A lépés már csak azért is indokolt, mert Kínában sokan attól tartanak hogy a tünetmentes hordozók akaratukon kívül is terjeszthetik a vírust, ami azzal, hogy a hatóságok enyhítették az utazási korlátozásokat, felerősítheti a járványt.

Vásárló egy vuhani üzletben. Kína nagyobb figyelmet fordít a tünetmentes betegekre Forrás: AFP/Noel Celis

Ezt erősítette meg a WHO epidemiológusa, Maria van Kerkhove, aki egy genfi konferencián arról beszélt, hogy a fertőzést elsősorban a már tünetekkel rendelkező betegek vitték tovább, de a tünetmentes betegek pár nap múlva ugyanúgy fertőzővé váltak.

Kína most úgy határozott, hogy

nagyobb szűrést kell végezni a tünetmentes esetekben, és azokon is, akikkel ők kapcsolatba kerültek.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán első alkalommal jelentette az újonnan diagnosztizált panaszmentes fertőzöttek számát is a napi adatok között: 130 ilyen esetet regisztráltak kedden. A bizottság közlése szerint ezzel a jelenleg orvosi megfigyelés alatt álló tünetmentes fertőzöttek száma az országban 1367-re emelkedett.

További problémát okozhatnak a beutazók

A behozott esetek, melyek túlnyomó többségét külföldről hazatérő kínai állampolgárok teszik ki, a járvány újbóli kialakulása miatti aggodalmakat szítják az országban. Az ilyen esetek kiszűrésére már több korlátozást vezettek be: a légitársaságoknak számottevően csökkenteniük kellett a Kínába tartó nemzetközi járatok számát, miközben a külföldiek belépését határozatlan időre korlátozták az országba.

A Hszinhua tudósítása szerint Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán úgy nyilatkozott:

a behozott esetek kiiktatása elsődleges fontossággal bír jelenleg a járvány elleni küzdelmében, és ez a feladat hosszabb ideig is fennállhat.

A délnyugat-kínai Jünnan tartomány kormányzata pedig kedden bejelentette: a tartományban található, több mint 30 határátkelő ponton átmenetileg megtiltja a kínai állampolgárok kilépését, hogy ezzel kizárja a hazatérő vírushordozók bejutását. A tiltás alól kivételt képeznek a külföldre segítséget nyújtani utazók.

A Mianmarral, Laosszal és Vietnammal határos tartományban a belföldi járvány során 174 fertőzöttet és két halálesetet regisztráltak. A kezelés alatt álló páciensek március 14-éig mind elhagyhatták a kórházat. Jünnanból keddig nyolc külföldről beutazó fertőzöttről számoltak be.

A belföldi járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartomány második legnagyobb városában, Huangkangban

fokozatosan újranyithatnak az éttermek, könyvesboltok és fodrászüzletek

- jelentette szerdán a helyi kormányzat közlésére hivatkozva szerdán a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 7,5 milliós város lakóinak mindennapi életével szorosan összefüggő vállalkozások mind zöld utat kaptak a tevékenységük újbóli megkezdésére Huangkangban, amely Vuhan után a járvány által harmadik leginkább sújtott város volt Kínában. A városban 2907 fertőzöttet regisztráltak, közülük 125-en haltak meg. Az utolsó két fertőzés miatt kezelt beteg március 18-án hagyhatta el a kórházat, azóta újabb esetről nem számoltak be.