650 ezren utaztak be Ukrajnába az elmúlt három hétben

koronavírus ukrajna
Moszkvából érkező ukrán utasok érkeznek egy kijevi vasútállomásra 2020. március 29-én. Az ukrán kormány döntése értelmében, a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállította a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárta határait saját állampolgárai előtt is. Az orosz állami vasúti társaság különvonatot indított az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására.
Vágólapra másolva!
Március 13. óta mintegy 650 ezren utaztak be Ukrajnába, és ezt a hatalmas embertömeget nem lehetett karanténba helyezni - mondta el csütörtökön Szerhij Dejneko, az ukrán határőrszolgálat vezetője, miközben az ukrán közvéleményt egyre inkább megosztja, hogyan viszonyuljanak hazatérő honfitársaikhoz.
Vágólapra másolva!

Dejneko az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva úgy vélte, az lett volna ideális, ha minden külföldről hazaérkezőt karanténba helyeznek, de nem volt hol elszállásolni ennyi embert.

A határőrszolgálat az ortodox húsvétig, azaz

április 19-20-ig még mintegy 200 ezer ukrán hazatérőre számít

- fűzte hozzá csütörtöki beszámolójában az UNIAN ukrán hírügynökség. A külügyminisztérium adatai alapján a tárca segítségével március 30-ig több mint 140 ezren utaztak haza.

Csernobilhoz hasonlította a járványt az elnök

Az ukrán társadalmat megosztja az a kérdés, helyes volt-e a koronavírus világjárvánnyá alakulása után beengedni az országba, sőt tízezrével államilag hazaszállítani külföldön rekedt honfitársaikat, és bírálják az ukrán vezetést is, amiért tehetetlenül nézi, hogy

és széthurcolják a fertőzést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti videoüzenetében a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófájához hasonlította a mostani koronavírus-járványt, hogy megértesse az emberekkel, miért fontos betartaniuk a karanténintézkedéseket, és egymástól elszigetelve lehetőleg minél többet otthon maradniuk.

Kiemelte:

és felidézte, hogy a csernobili tragédia bekövezte után néhány nappal a korabeli szovjet vezetés megtartotta május 1-jei ünnepi felvonulásokat, rengeteg embert betegítve meg ezáltal.

20 halálos áldozat van

Szerdán az ukrán elnök telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, aki megígérte neki, hogy országa sürgősséggel megvizsgálja Ukrajna lélegeztető készülékek és védőruhák szállítására irányuló segélykérését.

Moszkvából érkező ukrán utasok érkeznek egy kijevi vasútállomásra Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy Ukrajnában egy nap alatt hárommal,

20-ra emelkedett a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma,

az igazolt fertőzötteké pedig 135 esettel 804-re. A betegségből eddig 13-an gyógyultak fel az országban.