A calais-i migránstáborban is megjelent a koronavírus

2020.04.02. 10:51

Pár nap múlva kezdik a francia hatóságok a migránsok kitelepítését a calais-i táborból, ám most két illegális bevándorlónak is pozitív lett a koronavírustesztje, akiket azonnal elkülönítettek a többiektől. A prefektúra közlése alapján mintegy 600-650 migráns van jelenleg Calais-ban. Az ott tartózkodók többsége Angliába szeretne eljutni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség francia forrásokra hivatkozva.

A francia hatóságok állandó szélmalomharcot vívnak a Calais-ban újra és újra megjelenő és letáborozó migránsokkal. A tengerparti város még mindig rendkívül népszerű az illegális bevándorlók körében, akik abban bíznak, hogy innen embercsempészek vagy kamionsofőrök átjuttatják őket Angliába.

A párizsi kormány már többször is megpróbálta felszámolni a dzsungelnek is nevezett tábort, de mindhiába. Jelenleg is mintegy 600-650 migráns tartózkodik ott.

A hatóságok pár napon belül kezdenének meg egy műveletet, amelynek keretében a migránsokat a koronavírus miatt kiürült szállodákba és sportcsarnokokba szállítják.

Ám a kitelepítés megkezdése előtt kiderült, hogy két migráns is koronavírusos - számol be róla a 20 minutes francia hírportál.

A két koronavírussal fertőzött személyt azonnal elkülönítették. Összességében mintegy húsz, direkt erre a célra kialakított helyiség áll rendelkezésre arra az esetre, ha további megbetegedések is lennének.

Franciaországban szinte megállíthatatlan ütemben terjed a koronavírus, épp ezért a migránstáborok, ahol több száz ember él összezárva, kiemelt egészségügyi kockázatot jelentenek. Emiatt a hatóságok most arra törekednek, hogy mindet felszámolják. Március végén egy párizsi migránstábort ürítettek ki, a lakókat buszokkal szállították különböző befogadó helyekre, ahol az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) munkatársai koronavírustesztet végeztek el rajtuk.

Az Auberge des Migrants (Migránsok Menedéke) nevű szervezet még március közepén nyílt levélben fordult a Nord és Pas-de-Calais megyei prefektúrához, valamint Calais és Grande-Synthe polgármesteréhez, melyben azonnali intézkedéseket kért, kihangsúlyozva, hogy a migránsok nem tudnak megfelelően védekezni a vírus ellen, ugyanis szerintük sem szappan, sem víz nem áll rendelkezésükre.

A levél elérte célját, több nyelven is feliratokat tettek ki a migránstáborokban, amelyek felhívják a figyelmet a rendszeres szappanos vízzel történő kézmosásra. Ehhez szappant, valamint vizet is biztosítottak a táborokban.