Kaliforniában 14 gyilkost szabadon engedtek, mert nincs hely a börtönökben, Ausztráliában buliznak a járvány ellenére, újabb orosz segítség az olaszoknak

Novel coronavirus outbreak / China Covid-19 Coronavirus Pneumonia Lung disease Diseases and conditions 
 koronavírus korona vírus fertőzés karantén  maszk Kína Peking  tömeg sétálók
People wear masks in Beijing, China on March 25, 2020, amid an outbreak of the new coronavirus COVID-19. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Továbbra is trend, hogy több európai országban folyamatosan növekszik a kormányok népszerűsége a járványügyi helyzet miatt (Németország, Franciaország, Finnország, Norvégia). Közben Ausztriában félmillióra emelkedett a munkanélküliek száma, az egyébként is súlyos válságban levő, a járvány kezelésében rengeteg hibát elkövetett, baloldali vezetésű Spanyolországban pedig egyesek az év végére akár 35%-os értéket is elképzelhetőnek tartanak. Spanyolországban az ellátórendszerek összeomlóban vannak, több tucat holttest tűnt el, az idősotthonok pedig működőképességük határán állnak, helyenként 40-60%-a hiányzik a szükséges számú gondozónak. A baloldali svéd kormány továbbra is húzódozik a valódi járványellenes intézkedésektől. Mindeközben az ausztrál fiatalok inkább buliznak. 565 év után pedig bezárt az isztambuli Nagy Bazár. Az Alapjogokért Központ nemzetközi szemléjéből mutatunk fontos megállapításokat.
Vágólapra másolva!

Ausztria

Az újonnan létrehozott Covid-19 intézkedési törvény a legmagasabb bírói fórum elé kerül: Christian Schöffthaler tiroli ügyvéd kedden fellebbezést nyújtott be az Alkotmánybírósághoz (VfGH) a törvény ellen. Többek között úgy véli, hogy a törvény sérti a hatalommegosztást. "Az a tény, hogy a miniszter, mint végrehajtó szerv a Covid-19 törvényben, rendelettel felfüggesztheti egy törvény (EpidemieG) érvényességét, megsérti a törvényhozás és a végrehajtó hatalom szétválasztását" - mondta Schöffthaler.

Történelmi magasságokba emelkedett a munkanélküliség Ausztriában. Jelenleg 500 ezer munkanélküli van, 200 ezren a járvány miatt veszítették el állásukat. Az újonnan munkanélkülivé váltak többsége külföldi, jelentős részük a szállás és éttermi szolgáltatási szektorban dolgozott.

Több polgármester is szeretné tudni, hogy a településén pontosan kik azok, akik koronavírussal fertőzöttek. Azonban ezt osztrák adatvédelmi okokból nem lehetséges.

Az osztrák egészségbiztosítási alap (ÖGK) attól tart, hogy ebben az évben akár egymilliárd eurós finanszírozási hiány is fennáll a koronás válság miatt. "Ha a munkáltatók csak egyharmada nem fizet, például amiatt, hogy a járulékot elhalasztják, akkor körülbelül 200 millió eurót hiányolunk havonta" – magyarázta az ÖGK vezetője.

Karantén alá helyezett településnél ellenőrzik a forgalmat Ausztriában, Tirolban, Sölden mellett Forrás: AFP/Johann Groder

Németország

Egy friss modellszámítás most június elejére teszi a járvány németországi tetőzését. Ez nagyban függ attól, hogy a jelenlegi intézkedések továbbra is érvényben maradnak-e. Szakértők szerint Németország még mindig a járvány elején tart, jelenleg a becslések szerint 1,3 millió megbetegedett lehet az országban.

A Bild által megrendelt legfrissebb közvélemény-kutatás szerint még tovább nőtt az uniópártok támogatottsága. Az előző héthez képest 1,5 százalékponttal magasabb a CDU/CSU támogatottsága országosan. A Zöldek ezzel szemben két pontot veszítettek, most 18 százalékon állnak. Az SPD 15, az AfD 12 és az FDP 6,5 százalékon áll változatlanul. A felmérések alapján az elmúlt hetekben az rajzolódik ki, hogy az uniópártok tudnak profitálni a járványhelyzetből.

Franciaország

A Renault 16.000 munkavállalóját, illetve munkaidejüket érinti a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet. A cég úgy oldja meg, hogy ne kelljen leépítenie, hogy a munkavállalók nagy része délelőtt távmunkában dolgozik, délután pedig „munkanélküli" – legalábbis ezt a munkakondíciót a franciák „részleges munkanélküliségnek" keresztelték.

Eddig mintegy 21.000 cég vette igénybe az államilag garantált kölcsönt, jelenleg 3,8 milliárd euró összértékben. Múlt héten jelentették be a 300 milliárd euró összegig vállalt állami segítséget a koronavírus okozta gazdasági válság hatásainak csökkentésére.

Macron népszerűsége a válság idején emelkedik, egy hónap alatt 13% emelkedést jelent. 2018 februárjában nem volt ilyen népszerű a francia elnök.

A francia autóipar is a járvány „áldozata", ugyanis márciusban 72,2 százalékot zuhant az autókereskedelem. Ez az egész éves adatokban feltehetően 20% csökkenést fog jelenteni.

A francia iparnak is részben át kell állnia az egészségügyi eszközök termelésére, a világpiacon uralkodó hatalmas kereslet miatt ugyanis nehezen jutnak hozzá. Macron elnök bejelentette, hogy Franciaországnak ebből a szempontból szuverénné, önellátóvá kell válnia. Négy arcmaszkgyáruk kapacitásnöveléssel heti 3,3 millió darab helyett 10 milliót fog gyártani; 3-4 héten belül napi egymillió maszkot fognak tudni gyártani olyan munkavállalóknak is, akik nem az egészségügyben dolgoznak. Néhány autógyár átállítja a termelését, így május közepéig 10.000 lélegeztetőgépet fognak gyártani. Fertőtlenítőből napi 40.000 helyett 500.000 litert fognak előállítani.

Kórházi ágyakat gyártanak egy franciaországi üzemben a koronavírus-járvány idején Forrás: AFP/Damien Meyer

Spanyolország

Egy elemző intézet vezető közgazdásza az El Mundo spanyol napilapnak adott interjújában kiemelte, ezen a pályán tovább haladva 2021-re 35%-ra emelkedik a munkanélküliség, és 900.000 vállalkozás fog csődbe menni. Az elemzők szerint a Foglalkoztatási Minisztérium minden idők legbrutálisabb adatait fogja közölni a márciusi foglalkoztatási adatokat illetően. Csak márciusban 750.000 és 1.5 millió közé teszik azokat, akik elvesztették az állásukat.

Katalóniában a társadalomra nem veszélyes bűnelkövetők elbocsátását tervezik a büntetés-végrehajtási intézményekből a szükségállapot miatt.

Túlterhelt az egészségügyi rendszer és a halálesetekre szakosodott biztosítók. Az ellátórendszerek annyira túlterheltek, hogy sok esetben nem állítanak ki halotti anyakönyvi kivonatot, és anélkül szállítanak holttesteket az egyes intézmények között.

A lakhelyelhagyási korlátozások megszegése miatt már több mint 234 ezer esetben indítottak eljárást a spanyol hatóságok a március 14-én kihirdetett veszélyhelyzet kihirdetése óta.

Két héttel az után a hatalmas botrányt kavaró eset után, hogy a személyzet által magára hagyott idősotthonban 19 koronavírusban meghalt személyt találtak a hatóságok, a madridi városi tanács megkezdte ezeknek az intézményeknek az átvizsgálását. Más régiók is hasonlóan szigorú ellenőrzésekbe kezdtek. A botrányok folyamatosak, vannak olyan intézmények, ahol 40-60%-os a személyzet hiánya, és új ápolókat sem találni.

Belgium

A szállodák ingyen szobákat ajánlottak fel az egészségügyi dolgozóknak és a hajléktalanoknak.

Május végére a vallonok Fleurusban megépítenek egy arcmaszkgyárat.

A keresztény szakszervezetek szövetsége követeli az egészségügyi miniszter lemondását.

Hollandia

Legalább április 28-ig meghosszabbították az eddig meghozott intézkedések hatályát, az iskolák május 3-án nyithatnak ki újra a tervek szerint.

Egyesült Királyság

A brit pénzügyminisztérium rekordmennyiségű, 45 milliárd angol font értékű államkötvény-kibocsájtással próbálja fedezni áprilisban a járvány okozta gazdasági sokkot, ezzel életben tartani az Egyesült Királyság gazdaságát.

A kis és középvállalkozások közel 20%-a csődbe mehet a koronavírus-járvány miatt. 800 000 és egymillió közötti kkv fogyhat ki a megtakarításokból, és jelenthet ezzel csődöt egy friss tanulmány szerint.

Norvégia

Norvégiában egy felmérés szerint a lakosság 90%-a egyetért és támogatja a kormány keményebb fellépését a koronavírus ellen, azonban a járvány okozta gazdasági következményektől sokan tartanak. Erre valóban jó okuk van, mivel az ország bevételének jó részét adó szénhidrogénipart súlyosan sújtja mind a szaúdi-orosz olajárháború, mind a koronavírus járvány, mivel a fúrótornyokon és finomítókban dolgozó nagy számú külföldi szakember nagy része elhagyta az országot.

A Norstat norvég közvélemény-kutató szokásos havi mérése szerint járványhelyzettel szemben a kemény megközelítést alkalmazó Konzervatív Párt népszerűsége 5%-kal emelkedett az elmúlt 4 hétben.

Óriási, 7 milliárd norvég korona (700 millió $) értékű segélycsomagról állapodott meg a kormány és az ellenzéki pártok. A Munkáspárt kívánsága szerint megkapta a kért 5 milliárd koronás támogatást az önkormányzatoknak, a Progress Party pedig egymilliárd koronát kért a kormánytól infrastrukturális fejlesztésekre és építőipari munkahelyteremtésre. Ezenkívül 1 milliárd korona jut a járvány miatt munkanélkülivé vált emberek tanítására és újra képzésére.

Svédország

Sajtótájékoztatón jelentette be Stefan Löfven svéd miniszterelnök, hogy megnövelik a koronavírustesztek számát, azonban felhívta a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy „mindenki, aki tesztet akar, kapni is fog". Új intézkedésként megtiltják az idősotthonok látogatását, mivel az országban a korábbi ajánlás után egyes régiók saját hatáskörben már tiltásokat vezettek be.

A baloldali és a járvány súlyosságával nem számoló svéd kormány számításai szerint még idén elérheti a 9%-ot a munkanélküliségi ráta a skandináv országban, ezzel több mint 20 éves rekordot döntve. Ez több mint 2%-os növekedést jelent a jelenlegi szinthez képest, ami azt jelenti, hogy körülbelül 100 000 ember fogja elveszíteni állását.

Finnország

Finnország egy hónappal meghosszabbítja vészhelyzeti intézkedéseit, jelentette be hétfőn Senna Marin, az ország miniszterelnöke, így azok május 13-ig biztosan hatályban maradnak. Valamint további szigorításokat vezettek be a szomszédos országokkal való határátlépésben, mind szárazföldi, mind vízi úton.

A finn Szociáldemokrata Párt támogatottsága 4,4 százalékponttal emelkedett, így 21,1%-kal megelőzték a „Finns Party"-t, és a legtámogatottabb párttá váltak az országban.

Egyesült Államok

Ben Carlson lakhatásért felelős miniszter sátorvárosokat építene a hajléktalanok számára a nagyvárosokon kívül. Amellett hogy az egészségügyi szükségleteiket is kielégítik, az esetleges kábítószerfüggésüket is kezelni tudják.

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom többek mellett 14 elítélt gyilkost helyezett szabadlábra, miután enyhítette büntetésüket. A döntést azzal magyarázta, hogy a járvány idején a kaliforniai börtönök túlzsúfoltsága különösen éles problémát jelent. Más államokban is engedtek szabadon rabokat, így New York államban több, nemi erőszak miatt elítélt bűnöző került szabadlábra.

Teljesen kiürült a világ egyik legismertebb tere, a mindig zsúfolt Times Square New Yorkban Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2020 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Oroszország

Kb. 100 kirgiz állampolgárságú utas rekedt egy vidéki orosz reptéren, miután Oroszország megszakította légikapcsolatait a külfölddel. Az utasok két hete tartózkodnak a novoszibirszki reptér termináljában, éhségsztrájkba kezdtek.

Az orosz elnök, Putyin élő tv-adásban tartott videókonferenciát a regionális vezetőkkel. Ennek keretében több új járványellenes intézkedést jelentett be.

Orosz katonai teherszállító repülőgép indult az USA-ba járványügyi gyorssegéllyel. A gép orvosi segédeszközöket szállít, többek között maszkokat és biológiai veszély elleni védőruhákat.

Különlegesen kiképzett orosz katonák fertőtlenítenek egészségügyi intézményeket Olaszországban. A sugárzás, valamint a vegyi és biológiai támadások következményeinek elhárításra kiképzett orosz katonák a múlt héten érkeztek Olaszországba az orosz segély keretében, és jelenleg Lombardiában végzik a mentést.

Megszavazta a Duma a karanténsértésért járó büntetések szigorítását. A büntetési tételeket jelentősen megemelték, már a legenyhébb esetekben is átszámítva 100.000 Ft körül szabhatnak ki bírságot a hatóságok. A legsúlyosabb esetben, ha olyan ember szegi meg a karanténszabályokat, aki tudja magáról, hogy fertőzött és ezáltal valaki halálát okozza, hét év börtönnel sújtható.

Ukrajna

Az ukrán parlament menesztette az egészségügyi minisztert, Ilja Jemecet, és a pénzügyminisztert, Igor Umanszkijt, akiket kevesebb mint egy hónapja neveztek ki.

A válság idején, csak Lengyelországból napi 30.000 ukrán tér haza. Ezek az emberek vendégmunkásként dolgoztak nyugaton, gyakran feketén. Ukrán elemzők szerint sem munkára, sem nyugdíjra nem számíthatnak otthon. Többségük munkanélküli segélyre sem jogosult. Közel kétmillió emberről lehet szó eddig, azonban az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt tíz évben 4 millió ukrán hagyta el a hazáját hosszú távra, és hétmillió járt rendszeresen külföldre idénymunkára.

Az IMF kikényszerítette az ukrán mezőgazdasági földek piacának megnyitását a külföldiek előtt Ukrajnában. Az ukrán államnak engednie kellett a kérdésben, mivel a Nemzetközi Valutaalap ehhez a feltételhez kötötte az ország további segélyezését.

Izrael

Nagyjából 70 izraeli techcég foglalkozik olyan alkalmazások fejlesztésével, amelyek segítenek felderíteni a koronavírussal fertőzötteket, illetve elősegíteni a diagnosztizálást is. Kidolgozás alatt van egy olyan applikáció, amely a felhasználó hangja alapján mondaná meg, hogy az illető fertőzött-e, illetve már működik egy olyan alkalmazás, ami megmondja, hogy keresztezhette-e az útját olyan, aki megbetegedett. Ez utóbbi app a GPS-adatokat, bankkártya-használatot nézi, és jelez, ha a felhasználó 10 percnél több időt töltött fertőzött személy 2 méteres környezetében.

80 milliárd sékeles gazdaságmentő csomagot jelentett be tegnap a pénzügyminiszter. Az izraeli gazdaság és munkaerőpiac nagyon nehéz helyzetbe került a járvány következtében, alig pár hét alatt ugrott meg a munkanélküliségi ráta, rekordalacsony kb. 4 százalékos mértékről 20 százalék fölé.

További szigorításokat vezetett be az izraeli kormány. Eszerint tilos kültéren is együtt imádkozni, a vállalkozásoknak a nem otthonról végzett munka esetében a bejárókat 15 százalékra kell redukálniuk, és azoknak a munkavállalóknak, akiknek muszáj bejárniuk dolgozni, minden nap jelenteniük kell a testhőmérsékletüket.

A Knesset (izraeli parlament) illetékes bizottsága megadta a hozzájárulását, hogy a titkosszolgálat április 30-ig mobiladatok alapján megfigyelje és beazonosítsa a potenciális fertőzötteket. A begyűjtött adatokat a határidő után nem használhatják fel, bár az Egészségügyi Minisztérium még 60 napig szeretné kutatási célból feldolgozni azokat, hogy le tudják követni a vírus terjedését.

Törökország

Az Isztambuli Nagy Bazárt (Kapalıçarşı), amely megépítése óta – mintegy 565 éve – nem került bezárásra, a koronavírus-járvány miatt 2020. március 22-án bezártak.

Új-Zéland

A nagy forgalom miatt összeomlott az a rendőrség által működtetett internetes oldal, ahol az újzélandiak feljelenthették egymást a helyi kijárási korlátozások megsértéséért.

Kanada

Új közvélemény-kutatási adatok szerint a kanadaiak kétharmada a járványhelyzet romlását várja. Ugyanakkor szintén kétharmaduk jónak vagy nagyon jónak gondolja a kormány válságkezelését.

Ausztrália

Az ausztrál lakosságnak roppant érdekes statisztikai adatokat sikerült produkálnia: a szigetország a föld egyetlen olyan állama, ahol a huszonéves lakosság körében a legnagyobb a koronavírusos fertőzöttek aránya. Ausztrál szakértők szerint ezt a kimagasló eredményt azzal sikerült elérniük az ausztrál fiataloknak, hogy fittyet hánytak a kormány ajánlásaira, és vígan mentek fürdőzni és bulizni a jó időben, ahelyett hogy igyekeztek volna elkerülni a tömegrendezvényeket.

Aggódásba kezdtek az ausztrál emberjogi szervezetek, mivel az új rendelkezések alapján komoly bírságokat és akár börtönbüntetést is kiszabhatnak az ausztrál szervek, amennyiben valaki nyomós indok nélkül elhagyja otthonát.

Japán

A japán kormány a koronavírus érintette gazdasági szektorokat 926 milliárd dollárnak – vagy a GDP 16-17%-nak - megfelelő támogatással kívánja kisegíteni – amelyből 148 milliárdot kötvények formájában bocsátanak ki.

Tokyo kormányzója Koike Yurikó (小池 百合子), permanes nyomás alatt tartja Abe Sinzó (安倍晋三) miniszterelnököt, azért, hogy hirdesse ki a koronavírussal összefüggő rendkívüli jogrendet (Kinkyū jitai).

A Japán autók gyártása 86%-ra esett vissza Kínában, miután az autógyártó üzemeket átmenetileg be kellett zárni a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Ebből következőleg a gyártási sorozat teljes mértékben megszakadt, ezzel a többi – nem Kínai – gyárat is leállítva. A globális autógyártásra vonatkozó termelést tovább fogja lassítani az, hogy az európai és az Egyesült Államokban lévő autógyárakat is elkezdték bezárni. A Kínában lévő gyárak, így a Toyota Motor 77,4%-ra a Honda Motor 92%-ra, míg a Nissan Motor vállalat 88%-ra zuhant vissza a termelésben.

Szingapúr

Szingapúr olyan negatív jogkövetkezmények bevezetésén dolgozik, amelyek azokat a cégeket sújtanák, akik nem tartják be a távmunkára és a társadalmi elkülönülésre („social-distance") vonatkozó szabályokat. Előző héten a szingapúri kormány több mint harminc vállalatot záratott be azonnali hatállyal, mert nem követték a koronavírus idejére vonatkozó munkáltatói szabályokat.

Kína

A kínai kormány reagálva a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kiadott – fertőzött, meggyógyult, elhalálozott – adatokkal kapcsolatos kritikák nyomására jelezte, hogy adatokat fog közzétenni azokról a személyekről is, akik megfertőződtek, de nincsenek szimptómáik, annak érdekében, hogy talpra állítsák a gazdaságot.

Maszkot viselő járókelők Pekingben Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Koki Kataoka

Dél-Korea

Jae Moon elnök szigorú negatív jogkövetkezmények kilátásba helyezését szorgalmazza azokkal a személyekkel szemben, akik a karanténintézkedéseket megsértik, mert ahogy mondta, „szigorú jogi intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a közösség biztonságát biztosítsuk", hangsúlyozta a heti kabinet ülésen. Továbbá aggodalmát fejezte ki az 5,8 billió dolláros alacsony jövedelmű családok támogatásával kapcsolatos döntésben is – az államadóság mértéke miatt.

A dél-koreai rendőrség 45 emberrel szemben indított nyomozást amiatt, hogy megsértették a házi karanténra vonatkozó normatív előírásokat. A dél-koreai jogi normák szerint a normát megsértők 1 évig terjedő szabadságvesztést vagy 10 millió wonos (2.640.000 forintos) pénzbüntetést kaphatnak – amennyiben a „szabálysértést" külföldi állampolgár követi el, a jogkövetkezmény az országból való kiutasítással is járhat.