Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke

2020.04.02. 17:47

Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón.

"Jó jelnek" nevezte Rudolf Anschober, hogy a fertőzöttek számának növekedési mértéke a kezdeti 35-40 százalékról naponta átlagosan 5,66 százalékra csökkent.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az óvintézkedések hatásosak, de még nem érték el a célt.  Csütörtökre ugyanis 10 967-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma; a betegek közül 1057-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 227-en vannak intenzív osztályon. Eddig 1749-en gyógyultak meg, és 158-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe.  Az ausztriai laboratóriumok kapacitása naponta húszezer teszt elvégzését teszi lehetővé; eddig országosan összesen 92 190 tesztet végeztek el.

Szájmaszkot viselő emberek egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-énForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Franz Allerberger, az Élelmiszer-biztonsági Ügynökség humángyógyászati osztályának (AGES) vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzöttek 3,5 százaléka, összesen 306 ember külföldön, míg a túlnyomó többség Ausztriában kapta meg a koronavírus-fertőzést. 

Kiemelte, hogy Tirol tartományban - ahol a legmagasabb a fertőzöttek száma (2531 fő) - már február 5-én megjelent a fertőzés, egy svájci pincérnő ugyanis már akkor tapasztalta a tüneteket. Azonban csak több héttel később fordult orvoshoz, és végezték el rajta a koronavírustesztet, ami pozitív lett.

Javult az állapota annak a St. Anton környékéről származó 43 éves nőnek, akit az innsbrucki klinika intenzív osztályán március 11-e óta mesterségesen lélegeztettek. A beteg nemrég átkerült az általános osztályra. 

Ilyen és ehhez hasonló élményekre van szüksége az ápolói csoportnak 

- vélekedett az esetről Andreas Spielmann vezető ápoló.