Brazíliában programot hirdettek a munkahelyek megtartása érdekében

2020.04.02. 15:54

Terjed a koronavírus Latin-Amerikában, Kolumbia fokozta a katonai jelenlétet az Ecuadorral közös határon, ez utóbbi országban emelkedik a járványgörbe, csaknem 100 halottja és majdnem 2800 fertőzöttje van a kórnak.

Kolumbia 500 fővel növelte katonai jelenlétét az Ecuadorral közös határon a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Ecuadorban a járványgörbe fokozatosan emelkedik, a legutóbbi hivatalos adatok szerint 98 ember halt bele a Covid-19-betegségbe, 2758 koronavírus-fertőzött van, és további 3428 esetben áll fenn koronavírus-fertőzés gyanúja.

Jorge Wated, a járvány ecuadori gócának számító Guayas tartomány különítményének vezetője helyi idő szerint szerdán azt mondta: becslésük szerint a halálos áldozatok száma 2500 és 3500 között lehet csak Guayasban.

Juan Carlos Zevallos ecuadori közegészségügy-miniszter közölte, hogy a betegség halálozási aránya Ecuadorban jelenleg 3,4 százalék, ami a globális átlag alatt van. Az ecuadori püspöki konferencia eközben "politikai fegyverszünetet" kért, és nagyobb fellépésre szólította fel a társadalmat, egyúttal a kormányt a járvány és az általa előidézett válság leküzdése érdekében. Az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint Ecuadorban a közösségi médiában felerősödtek a hangok, amelyek amiatt bírálják a kormányt, hogy nem tesz eleget a járvány terjedésének megfékezése érdekében, miközben a járványgörbe folyamatosan növekszik.

Az egyik quitói bevásárlóközpont parkolójában állnak sorban az emberek egymástól távolságot tartva 2020. március 31-én.Forrás: MTI/EPA/EFE/Elías L. Benarroch

Carlos Alvarado Costa Rica-i elnök helyi idő szerint szerdán aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szomszédos Nicaragua nem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően áll hozzá a járvány kezeléséhez. A nicaraguai kormány március 13-án menetet hirdetett "Szeretet a Covid-19 idején" elnevezéssel,

amely során sandinista szimpatizánsok és munkások ezrei meneteltek a fővárosban, Managuában. Nicaraguában nem függesztették fel az iskolai órákat, a nyilvános rendezvényeket, nem tiltották meg külföldiek beutazását, és karanténokat sem állítottak fel, a nicaraguai turisztikai intézet pedig több mint 80 turista-tevékenységet jelentett be nagyhét idejére.

A Costa Rica-i hatóságok szerdán közölték, hogy a koronavírus kezeléséhez szükséges gyógyszer fejlesztésén dolgoznak, amihez a betegségből kigyógyult emberek szervezetében termelt antitesteket fogják felhasználni.

Brazíliában - ahol a legutóbbi adatok szerint 240-en haltak bele a betegségbe, és 6836 fertőzöttet tartanak nyilván - a kormány szerdán a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozni hivatott programot jelentett be, ami egyebek között a munkaviszony szüneteltetésének lehetőségét tartalmazza, és lehetővé teszi a járvány terjedésének megfékezése miatt hozott intézkedések által sújtott cégeknek, hogy csökkentsék a munkaórákat valamint a fizetéseket, a kormány pedig kezeskedik azért, hogy támogatást nyújt azoknak az alkalmazottaknak, akiknek emiatt csökken a fizetésük.

Szájmaszkokat varrnak fogvatartottak az egyik Sao Pauló-i büntetés-végrehajtási intézetben 2020. március 26-án.Forrás: MTI/EPA/-

A brazil kormány becslései szerint az intézkedések lehetővé teszik azt, hogy 12 millió munkavállaló ne veszítse el állását.