Elismerte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy az új koronavírus-fertőzés olaszországi kezdetekor az unió káros magatartást követett, és nem ismerte fel, hogy csakis egységesen lehet leküzdeni a járványt. Von der Leyen levélben magyarázkodik, amely a baloldali olasz La Repubblica napilapban jelent meg. Az Origo is beszámolt arról, amit a V4NA nemzetközi hírügynökség derített ki, hogy hátráltatta az európai országok védekezését az uniós járványügyi hivatal, amely heteken keresztül arról írt jelentést, hogy alacsony a veszély, hogy a koronavírus-járvány Európát is eléri.

Elnézést kérünk tőletek, most az EU veletek van címmel jelent meg az olasz újságban Ursula von der Leyen levele. Ebben a beismerés mellett, azt írja, Európa kiáll az elképzelhetetlen járványhelyzettel példamutatóan szembeszálló Olaszország mellett.

A levél további részében a munkahelymegőrzést célzó, államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszert vázolja (SURE), melynek 100 milliárd eurós csomagja a járványtól leginkább sújtott tagállamokat, köztük elsőként Olaszországot kívánja segíteni. A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU-költségvetés minden, még rendelkezésre álló euróját a válságmegoldásra kell fordítani. "Ez a válság próbára teszi egész Európát. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kudarcot valljunk" - jelentette ki Ursula von der Leyen. Úgy vélte, az EU számára a legjelentősebb befektetésnek a szolidaritás számít.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökeForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Az Európai Bizottság elnökét korábban számos bírálat érte az olasz kormány részéről: Roberto Gualtieri pénzügyminiszter is tévedésnek nevezte von der Leyen szavait a Róma által szorgalmazott közös tehervállalás, az úgynevezett koronakötvények elutasításáról.

"Változik a széljárás Európában" - nyilatkozta Giuseppe Conte az Il Fatto quotidiano című, kormányközeli napilapban. A kormányfő elégedetten nyugtázta a SURE elindítását, hozzátéve, hogy további uniós költségvetési, köztük a strukturális források felhasználására is szükség van. Conte azt üzente a koronakötvények kibocsátását legélesebben ellenző Hollandiának és Németországnak: "senkitől egy eurót sem veszünk el". Conte ismételten kifejtette, hogy az Olaszország által sürgetett közös megoldás nem az államadósság megosztását, hanem közös fellépést jelent a kedvezőbb pénzügyi feltételek kiharcolásához.

Giuseppe ConteForrás: AFP/Andreas Solaro

Giuseppe Conte elmondta, hogy a korábbi, 25 milliárd eurós olasz gazdaságélénkítő csomag után legalább ugyanennyit akarnak elindítani áprilisban is. A tervek szerint az olasz állam garanciát vállal a vállalkozások 200 millió euróig terjedő hiteléért, valamint államosítás helyett rendkívüli intézkedésekkel akarja megóvni a nemzetstratégiai gazdasági ágazatokat. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az április 13-ig meghosszabbított óvintézkedések utáni időszakra még nem készült forgatókönyv. Amikor az egészségügyi hatóságok engedélyezik, elsőként a termeléskorlátozáson enyhítenek, de ezt is csak fokozatosan fogják megtenni.

Megírtuk, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) sokáig bagatellizálta a koronavírus-járvány várható hatásait, hozzájárulva a fertőzés elterjedéséhez Európában. A V4NA nemzetközi hírügynökség kutatásai alapján a hivatal másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a koronavírus-járvány potenciális veszélyeit. Januártól kezdve, a kínai járvány megjelenésének kezdetétől másfél hónapon át arról írtak jelentéseket, hogy alacsony (néhány hét után szerintük mérsékelt) a veszély, vagy éppen azt, hogy nem valószínű, hogy emberről emberre terjedhet a vírus. Az EU-s intézmény jelentései a vírusfertőzés kockázatát még az első európai haláleset napján is "mérsékeltnek" nevezte az Európai Unió és az Egyesült Királyság lakossága számára. 

Védőfelszerelésbe öltöző ápolók egy olaszországi kórházbanForrás: AFP/Marco Bertorello

Azóta kiderült, hogy azok a tagországok tűnnek eredményesebbnek a koronavírus-járvány kezelésében, amelyek nem az európai járványügyi hivatal, hanem az Egészségügyi Világszervezet, a WHO jelentései alapján hozták meg óvintézkedéseiket. Müller Cecília országos tisztifőorvos a V4NA kérdésére elmondta, hogy Magyarország nem az uniós hivatal, hanem a WHO jelentéseit fogadta el.