Elismerte Brüsszel, hibáztak a koronavírus-járvány kezelésében

Koronavírus, vírus, Olaszország, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, kesztyű, egészségügy, orvos, nővér, kórház
Nurses put on their Personal Protective Equipment (PPE) before starting to work on the preparation of the Intensive care unit in the new Covid-19 Hospital on March 29, 2020 in Verduno, near Alba, Northwestern Italy on the eve of its official opening, as part of the measures taken to fight against the spread of the novel coronavirus. - The hospital have seven beds of intensive care and fifty beds for patients infected by the COVID-19. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Elismerte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy az új koronavírus-fertőzés olaszországi kezdetekor az unió káros magatartást követett, és nem ismerte fel, hogy csakis egységesen lehet leküzdeni a járványt. Von der Leyen levélben magyarázkodik, amely a baloldali olasz La Repubblica napilapban jelent meg. Az Origo is beszámolt arról, amit a V4NA nemzetközi hírügynökség derített ki, hogy hátráltatta az európai országok védekezését az uniós járványügyi hivatal, amely heteken keresztül arról írt jelentést, hogy alacsony a veszély, hogy a koronavírus-járvány Európát is eléri.
Vágólapra másolva!

Elnézést kérünk tőletek,

most az EU veletek van címmel jelent meg az olasz újságban Ursula von der Leyen levele. Ebben a beismerés mellett, azt írja, Európa kiáll az elképzelhetetlen járványhelyzettel példamutatóan szembeszálló Olaszország mellett.

A levél további részében a munkahelymegőrzést célzó, államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszert vázolja (SURE), melynek 100 milliárd eurós csomagja a járványtól leginkább sújtott tagállamokat, köztük elsőként Olaszországot kívánja segíteni. A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU-költségvetés minden, még rendelkezésre álló euróját a válságmegoldásra kell fordítani. "Ez a válság próbára teszi egész Európát. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kudarcot valljunk" - jelentette ki Ursula von der Leyen. Úgy vélte, az EU számára a legjelentősebb befektetésnek a szolidaritás számít.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Az Európai Bizottság elnökét korábban számos bírálat érte az olasz kormány részéről: Roberto Gualtieri pénzügyminiszter is tévedésnek nevezte von der Leyen szavait a Róma által szorgalmazott közös tehervállalás, az úgynevezett koronakötvények elutasításáról.

"Változik a széljárás Európában" - nyilatkozta Giuseppe Conte az Il Fatto quotidiano című, kormányközeli napilapban. A kormányfő elégedetten nyugtázta a SURE elindítását, hozzátéve, hogy további uniós költségvetési, köztük a strukturális források felhasználására is szükség van. Conte azt üzente a koronakötvények kibocsátását legélesebben ellenző Hollandiának és Németországnak:

"senkitől egy eurót sem veszünk el".

Conte ismételten kifejtette, hogy az Olaszország által sürgetett közös megoldás nem az államadósság megosztását, hanem közös fellépést jelent a kedvezőbb pénzügyi feltételek kiharcolásához.

Giuseppe Conte Forrás: AFP/Andreas Solaro

Giuseppe Conte elmondta, hogy a korábbi, 25 milliárd eurós olasz gazdaságélénkítő csomag után legalább ugyanennyit akarnak elindítani áprilisban is. A tervek szerint az olasz állam garanciát vállal a vállalkozások 200 millió euróig terjedő hiteléért, valamint

államosítás helyett rendkívüli intézkedésekkel akarja megóvni a nemzetstratégiai gazdasági ágazatokat.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az április 13-ig meghosszabbított óvintézkedések utáni időszakra még nem készült forgatókönyv. Amikor az egészségügyi hatóságok engedélyezik, elsőként a termeléskorlátozáson enyhítenek, de ezt is csak fokozatosan fogják megtenni.

Megírtuk, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC)

sokáig bagatellizálta a koronavírus-járvány várható hatásait, hozzájárulva a fertőzés elterjedéséhez Európában.

A V4NA nemzetközi hírügynökség kutatásai alapján a hivatal másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a koronavírus-járvány potenciális veszélyeit. Januártól kezdve, a kínai járvány megjelenésének kezdetétől másfél hónapon át arról írtak jelentéseket, hogy

alacsony (néhány hét után szerintük mérsékelt) a veszély, vagy éppen azt, hogy nem valószínű, hogy emberről emberre terjedhet a vírus.

Az EU-s intézmény jelentései a vírusfertőzés kockázatát még az első európai haláleset napján is "mérsékeltnek" nevezte az Európai Unió és az Egyesült Királyság lakossága számára.

Védőfelszerelésbe öltöző ápolók egy olaszországi kórházban Forrás: AFP/Marco Bertorello

Azóta kiderült, hogy azok a tagországok tűnnek eredményesebbnek a koronavírus-járvány kezelésében,

amelyek nem az európai járványügyi hivatal, hanem az Egészségügyi Világszervezet,

a WHO jelentései alapján hozták meg óvintézkedéseiket. Müller Cecília országos tisztifőorvos a V4NA kérdésére elmondta, hogy Magyarország nem az uniós hivatal, hanem a WHO jelentéseit fogadta el.