Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek arra hív mindenkit, hogy csütörtök este, II. János Pál pápa halálának 15. évfordulóján közösen kérjék a szent pápa közbenjárását a koronavírus-járvány befejeződéséért - olvasható a Magyar Kurír katolikus portálon.

Stanislaw Dziwisz, Szent II. János Pál pápa egykori titkára azt kéri, hogy a 2005-ben meghalt egyházfő halálának időpontjában, 21 óra 37 perckor közös imádságban "újból gyűljünk össze körülötte", és "szálljon a magasba felajánló imádságunk!" 

II. János Pál pápa 15 éve halt meg. A képen az látható, amint a Szentatya 1991. augusztus 19-én megérkezik a Népstadionba.Forrás: MTI/Szebellédy Géza


Tizenöt évvel ezelőtt Vatikánvárosban a Szent Péter téren, de a világ minden táján a templomokban és a kápolnákban, a városok terein, és az útszéli kereszteknél emberek milliói virrasztottak.Utcáinkat és templomainkat imádkozó emberek halk suttogása töltötte be, akik ezekben a napokban együtt akartak lenni, és akik lélekben egyesülni akartak a haldokló pápával, hogy szeretetükkel elkísérjék, és így fejezzék ki köszönetüket élete, és életszentsége ajándékáért- idézi a  katolikus portál a krakkói bíborost, aki felhívásában kitértek arra is, hogy
amikor most az üres Szent Péter térre néz, vagy az üres templomokat, és kihalt utcákat látja, visszaemlékszik a pápa halálának pillanataira. A világ most is leállt, ahogy tizenöt évvel ezelőtt is

írta Stanislaw Dziwisz, aki hozzáteszi, hogy akkor az emberek úgy érezték, hogy árvák lettek, de tudták erősíteni egymást, és vigaszt keresni Istenben.

Vajon ma képesek vagyunk-e  úgy, mint akkor, kitartani az egymás iránti kölcsönös szeretetben, közös fájdalmaink és vágyakozásaink közepette is? Vajon képesek vagyunk-e együtt keresni a reményt? - teszi fel a kérdést a bíboros.

Szent II. János Pál pápa (született: Karol Józef Wojtyla) 1978. októberétől 2005. április 2-án bekövetkezett haláláig vezette a katolikus egyházat. Ő volt a 264. az egyházfők sorában.
Ferenc pápa avatta szentté 2014. április 27-én.