30 ezer fölé emelkedett a betegek száma az Egyesült Királyságban

koronavírus, egyesült királyság, nagy-britannia
London, 2020. március 20. Vásárlók a dél-londoni Lewisham piacon 2020. március 20-án. A brit kormány felhívta az emberek figyelmét, hogy aki az új koronavírusra jellemző tüneteket észleli magán, vagy hozzátartozójának vannak ilyen tünetei, családtagjaival együtt 14 napig ne hagyja el az otthonát. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt 24 százalékkal emelkedett a halottak száma az Egyesült Királyságban, így eddig a járványnak már 2921 áldozata van - írja a Reuters. 
Vágólapra másolva!

A friss adatokat a brit egészségügyi minisztérium közölte.

A csütörtökön bejelentett 569 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta,

ugyanakkor a halálesetek száma most növekedett a legkisebb mértékben napi összevetésben: egy nappal korábban 563 beteg halt meg Nagy-Britanniában.

Az Egyesült Királyság az ötödik legfertőzöttebb európai ország, világviszonylatban pedig a nyolcadik.

A szűréssel igazolt fertőzöttek között van Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia - bár ő már felépült, és egyhetes karanténidőszaka véget ért -, valamint Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit küldöttségvezetője.

Vásárlók a dél-londoni Lewisham piacon még 2020. március 20-án Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Boris Johnson Downing Street-i rezidenciáján, teljes elkülönítésben lábadozik múlt csütörtök óta, és az eredeti terv az volt, hogy elkülönítése egy hétig tart, vagyis elvileg pénteken véget érne.

Hivatalának szóvivője ugyanakkor csütörtöki tájékoztatóján közölte, hogy

a kormányfő továbbra is mutat enyhe tüneteket,

és az általános útmutatás az, hogy az elkülönítés a betegség jeleinek teljes megszűnéséig tartson.

Jelenleg 30 662 fertőzöttet tartanak nyilván a szigetországban, a súlyos vagy kritikus állapotban lévő betegek száma 163.