30 ezer fölé emelkedett a betegek száma az Egyesült Királyságban

2020.04.02. 16:13

Egy nap alatt 24 százalékkal emelkedett a halottak száma az Egyesült Királyságban, így eddig a járványnak már 2921 áldozata van - írja a Reuters

A friss adatokat a brit egészségügyi minisztérium közölte.  A csütörtökön bejelentett 569 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta,  ugyanakkor a halálesetek száma most növekedett a legkisebb mértékben napi összevetésben: egy nappal korábban 563 beteg halt meg Nagy-Britanniában.  Az Egyesült Királyság az ötödik legfertőzöttebb európai ország, világviszonylatban pedig a nyolcadik. A szűréssel igazolt fertőzöttek között van Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia - bár ő már felépült, és egyhetes karanténidőszaka véget ért -, valamint Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit küldöttségvezetője.

Vásárlók a dél-londoni Lewisham piacon még 2020. március 20-ánForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Boris Johnson Downing Street-i rezidenciáján, teljes elkülönítésben lábadozik múlt csütörtök óta, és az eredeti terv az volt, hogy elkülönítése egy hétig tart, vagyis elvileg pénteken véget érne.

Hivatalának szóvivője ugyanakkor csütörtöki tájékoztatóján közölte, hogy a kormányfő továbbra is mutat enyhe tüneteket, és az általános útmutatás az, hogy az elkülönítés a betegség jeleinek teljes megszűnéséig tartson.

Jelenleg 30 662 fertőzöttet tartanak nyilván a szigetországban, a súlyos vagy kritikus állapotban lévő betegek száma 163.