Moldovában minden ötödik fertőzött egészségügyi dolgozó

koronavírus
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Moldovában minden ötödik koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó - közölte egy csütörtöki sajtótájékoztatón Viorica Dumbraveanu moldovai egészség-, munkaügyi és szociális védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A 423 ember közül, akiknél igazolást nyert a koronavírus-fertőzés,

84 egészégügi dolgozó.

Ugyanakkor az érintettek nagyobbik része nem a munkája kapcsán kapta el a kórt. A 84 eset közül csak 29-ben nyert megerősítést a fertőzöttekkel való érintkezés - mondta Dumbraveanu.

Moldovában eddig 423 koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, közülük 22-en meggyógyultak, öten viszont belehaltak a betegségbe.

Illusztráció. Forrás: Hans Lucas via AFP/Amaury Cornu / Hans Lucas/Amaury Cornu

Kazahsztánban a pénzügyminisztérium 40,5 milliárd kazah tengét (mintegy 30 milliárd forint) különít el a koronavírus terjedése ellen küzdő egészségügyi dolgozók fizetésének kiegészítésére - jelentette be a csütörtöki kabinetülésen Alihan Szmailov pénzügyminiszter, első miniszterelnök-helyettes.

A kazah kormány március 30-án jóváhagyta a 447-től 1900 dollárig (mintegy 150 - 630 ezer forint) terjedő bérpótlékok kifizetését a koronavírus-járvánnyal küzdő orvosoknak és ápolóknak.

Szmailov bejelentése szerint Kaszim-Zsomart Tokajev államfő elrendelte a juttatások kifizetését.
Az Egyesült Államok kazahsztáni nagykövetsége csütörtökön beszámolt arról, hogy az amerikai hatóságok az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) által 365 millió tengét (csaknem 270 millió forint) különítettek el annak érdekében, hogy támogassák Kazahsztánt a koronavírus terjedése elleni küzdelemben.

A kazah főügyészség sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy több mint 1500 embert vontak felelősségre eddig a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot előírásainak megsértése miatt.

Közülük 60 embert figyelmeztetésben részesítettek, 890-et pénzbírsággal sújtottak, 605 embert pedig őrizetbe vettek.

A kazah államfő március 15-én írta alá a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendeletet, amely április 15-ig érvényes.

A közép-ázsiai országban a legutóbbi adatok szerint 402 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, 27 ember meggyógyult, és három páciens halt bele a betegségbe.