Putyin a hónap végéig meghosszabbította a kényszerszabadságot Oroszországban

2020.04.02. 18:43

Április 30-ig meghosszabbította Oroszországban a koronavírus-járvány miatti kényszerszabadságot Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, nem zárva ki egyúttal, hogy a helyzet javulása esetén le lehet rövidíteni ezt az időszakot.

Az egész ország területén bevezetett fizetett kényszerszabadságot a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása céljából Putyin eredetileg a március 28. és április 5. közötti időszakra jelentette be.

Vlagyimir Putyin orosz elnökForrás: MTI/Máthé Zoltán

A március 25. óta a Covid-19 miatt elmondott második televíziós üzenetében az elnök csütörtökön azt mondta, hogy noha sikerült a veszélytől elhatárolni az időseket és megakadályozni a kór fellángolását a tanintézményekben, a moszkvai koronavírus-helyzetben még nem sikerült áttörést elérni.

2020. március 23-án készített kép, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) Gyenyisz Procenko, az új koronavírussal fertőzött betegeket kezelő kórház főorvosa kíséri a Moszkva melletti Kommunarkában. Procenko doktor március 31-én közleményben tudatta, hogy a szervezetében új koronavírust találtak.Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

A kötelező leállás a hatalom intézményeire, a folyamatosan termelő vállalatokra, az egészségügyi létesítményekre és a gyógyszertárakra, valamint az alapvető cikkeket forgalmazó üzletekre és a létfenntartási szolgáltatásokra továbbra sem vonatkozik. Putyin közölte, hogy egyes régiókban határozottabb fellépésre lehet szükség, amihez a helyi hatóságok meg fogják kapni a szükséges felhatalmazást. Hangsúlyozta a regionális és a szövetségi hatalom együttműködésének fontosságát.

Védőfelszerelésben tett látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyik moszkvai kórházban.Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Puyin mint mondta, felelős magatartással és összetartással csökkenteni lehet a kockázatot. Az elnök a kormányzat feltétlen prioritásaként nevezte meg a munkahelyek és a jövedelmek megvédését. 
A veszély nem szűnt meg, a szakemberek szerint a járvány nem érte el tetőpontját a világon és hazánkban sem  - mondta tévébeszédében az orosz államfő. 

Az orosz járványhelyzetről csütörtök délelőtt közölt összesítés szerint az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt 771 fővel nőtt, és elérte a 3548-at. 

Ez az eddig észlelt legnagyobb napi növekmény Oroszországban. A fertőzöttek közül 2475-öt Moszkvában szűrtek ki. 

A gyógyultak száma 235, a halottaké 30. 
Az ország régióinak több mint kétharmadában kijárási korlátozásokat vezettek be. Sőt több területen, köztük stratégai fontosságú üzemeknek otthont adó várost lezártak, vagy hamarosan le fogják zárni azok határait a magáncélú személyforgalom elől.

Moszkva is hosszabbít

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a honlapján közölte, hogy május 1-jéig meghosszabbítja a kijárási korlátozást a fővárosban. Ennek értelmében a lakosok csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha sürgős orvosi ellátásra szorulnak, élelmiszert vagy gyógyszert kell kiváltaniuk, ha kiviszik a szemetet, vagy kutyát sétáltatnak. Szobjanyin hozzátette, hogy a szigorítás első hetének tapasztalatai alapján egyelőre nem vezetik be a QR-kódos kilépési engedélyezési rendszert. Ez mindaddig nem válik szükségessé, amíg nem fordul rosszabbra a járványügyi helyzet, vagy amíg az emberek nem kezdik el tömegesen megsérteni a szabályozást.
Az orosz fővárosban ugyancsak május 1-jéig megmarad a távoktatás, a nyilvános helyeken a távolságtartás kötelezettsége, és a közparkok is zárva maradnak. Moszkvaiak egy ellenzéki politikusokat is tömörítő csoportja csütörtökön formai okokra hivatkozva bíróságon támadta meg a Szobjanyin által március 29-én kötelező jelleggel bevezetett "önelszigetelési" rendszert.

Védőruházatot viselő munkások ellenőrzik a Kijevből érkező utasok iratait a moszkvai Kijevszkij vasútállomáson 2020. március 28-án.Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Csütörtökön személycsere történt Arhangelszk megye és Komiföld kormányzói székében. Sajtóértesülések szerinta leváltások oka, hogy a hivatalban lévő vezetők nem kezelték hatékonyan a közegészségügyi helyzetet, és nem léptek fel az alapélelmiszerek árának ezzel összefüggő emelése ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) kesztyűjét segít levenni egy szakember, miután az államfő meglátogatta azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban 2020. március 24-én.Forrás: MTI/EPA/Szputnyik pool/Alekszej Druzsinyin

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Putyin szükség esetén továbbra is részt vesz személyes találkozókon minden óvintézkedés betartásával, de megbeszéléseinek többségét videokonferencia formájában bonyolítja le a novo-ogarjovói rezidenciájáról. A szóvivő megismételte, hogy az elnököt és mindenkit, akivel találkozik, rendszeresen szűrik koronavírus ellen. Az orosz védelmi tárca arról adott ki tájékoztatást, hogy a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából május 9-re tervezett katonai parádéra való felkészülés az eredeti ütemtervnek megfelelően halad. Peszkov szerint a Kremlben még nem született végleges döntés a díszszemléről.