Stoltenberg: A NATO továbbra is készen áll alapvető feladatainak ellátására

2020.04.02. 22:12

A koronavírus okozta világjárvány elleni intenzív fellépes ellenére a NATO továbbra is aktív, készen áll alapvető feladatainak végrehajtására - jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön, a szövetséges tagországok külügyminisztereinek videókonferencia keretében folytatott tanácskozását követően tartott online sajtóértekezletén.

Jens Stoltenberg aláhúzta, hogy a katonai szövetség a krízishelyzetek megoldására jött létre, ezért képes segíteni. A NATO megtesz mindent a koronavírus okozta helyzet és hosszútávú hatásainak leghatékonyabb kezelésére. Tanul a jelenlegi válságból, és felkészül egy esetleges jövőbeli, akár más természetű krízis kitörésére és kezelésére is. A katonai szövetség emellett folytatja a béke, és a biztonság hosszútávú megőrzése érdekében végzett munkáját - közölte a nemzetközi katonai szövetség főtitkára, aki hozzátette: a NATO felhasználja képességeit a koronavírus-járvány terjedése ellen vívott harc sikeréhez. Koordinációs központot hoz létre többek között az egészségügyi szakemberek tudásának megosztására, kórházi ágyak, létfontosságú orvosi eszközök elosztására. A NATO légierejének igénybevételével részt vesz az alapvető gyógyszerek, a létfontosságú eszközök, valamint az orvosi és ápolói személyzetet szállításában.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

Felhasználjuk a tagállamok orvosi, tudományos és technológiai ismereteit és erőforrásaikat a megfelelő válaszlépések biztosításához. A szövetségesek együtt dolgoznak a hamis információk leküzdésében is  - mondta Jens Stoltenberg, aki hozzátette: mivel összehangolt és átfogó megközelítésre van szükség, a NATO együttműködik más nemzetközi szervezetekkel is, köztük az Egyesült Nemzetek Szervezetével (ENSZ), annak szakosított intézményével, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), továbbá az Európai Unióval.

Az új koronavírus miatt megbetegedetteket ápolására a spanyolországi Badalona German Trias i Pujol kórházának könyvtárában kialakított intenzív osztály 2020. április 2-án.Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

A főtitkár kiemelte, hogy a katonai szövetség a járvány okozta krízis ellenére is folytatja a béke és a biztonság hosszútávú megőrzése érdekében végzett munkáját.A tagállamok külügyminiszterei a tanácskozáson ezzel összefüggésben a terrorizmus ellen vívott harc fokozása mellett érveltek, amely egyebek mellett szorosabb együttműködést jelent a Közel-Keleten és Észak-Afrikában található partnerországokkal. Elkötelezték magukat az iraki kiképző misszió munkájának további támogatása mellett annak érdekben, hogy az Iszlám Állam, vagy más terrorszervezet ne tudjon újra megerősödni a régióban. Afganisztánnal összefüggésben a főtitkár azt monda, noha az országban szolgáló szövetséges katonák száma csökken, a NATO törekvése nem változott ez erőszak felszámolására, és a hosszantartó béke megteremtésére.
Stoltenberg tájékoztatása szerint a tanácskozó szakminiszterek a Georgiával és Ukrajnával kialakított partnerség elmélyítése mellet érveltek, amelynek egyebek mellett része a radaradatok megosztása a légtér biztonságosabbá tételére.

A NATO főtitkára végezetül elmondta, hogy a miniszteri ülésen első alkalommal vett részt Észak-Macedónia, a balkáni ország ugyanis a napokban vált a katonai szövetség 30. tagországává.