Észtország és Svédország is ideiglenes kórházakat nyit a koronavírusban megbetegedett nagyszámú páciens kezelésére.

A stockholmi városvezetés csütörtöki közlése szerint a hétvégén nyitják meg az első ilyen létesítményt a svéd főváros délre található Älvsjö elővárosának rendezvényközpontjában. A tábori kórházban egyelőre 140 beteget tudnak kezelni, de a hatóságok szerint a befogadóképességét szükség esetén 600 férőhelyesre bővíthetik.

Fertőzésgyanús betegetegeket tesztelnek a svédországi SolnábanForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak.Svédországban eddig 308 beteg halt meg a Covid-19-járvány következtében, mintegy kétharmaduk Stockholm régiójában. Az országban péntekre virradóra 5568-ra rúgott az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Szakértők szerint a fertőzöttek valós száma jóval nagyobb lehet, mivel a skandináv országban eddig csak a súlyos panaszokkal rendelkező betegeket és az egészségügyi dolgozókat tesztelték a vírusra.

Négynapos fesztivál Észországban

Az észtországi Saaremaa szigetén csütörtökön nyitottak katonai tábori kórházat, miután megugrott a fertőzöttek száma a helyi röplabdacsapat milánói válogatottal játszott márciusi mérkőzése és az azt követő négynapos fesztivál nyomán.

A sziget 30 ezer lakójának egy százalékánál mutatták ki a vírust. A helyi hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a valós szám itt is jóval magasabb lehet. Saaremaán eddig négy ember halt meg.
"A helyzet komoly. Úgy gondolom, a lakosság nagy része fertőzött lehet" - jelentette ki Edward Laane, a sziget székhelyén, Kuressaaréban működő kórház vezetője. Úgy fogalmazott, hogy már túllépték a pontot, ahol a folyamat feltartóztatható lenne.

A tallinni vezetés március közepén felfüggesztette a személyforgalmat a szigettel, amely félórányi kompútra van a szárazföldtől.

A márciusi röplabdamérkőzést Saaremaa szigetén tartották, mert Észak-Olaszországban ekkor már tombolt a járvány. Az észt egészségügyi hatóságok azonban nem láttak okot arra, hogy lemondják a játékot az utolsó pillanatban - mondta Madis Kallas, Kuressaare polgármestere, aki szintén megfertőződött a vírussal, de időközben meggyógyult.
Észtországban a koronavírusnak eddig 858 fertőzöttje és 11 halottja van, 45-en meggyógyultak.