Ukrajna külföldről kapott háromezer doboz hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyagú tablettát, az eredetileg malária kezelésére használt gyógyszer az eddigi külföldi tapasztalatok alapján segíthet a koronavírusos betegek kezelésében - mondta el Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter egy péntek reggeli tévéműsorban.

A Plaquenil nevű gyógyszerből kapott csomag több mint kétharmadát kiosztják az ukrán megyéknek, a többi Kijevben marad sürgős esetek kezelésére - mondta Sztepanov, nem térve ki arra, honnan érkezett a szállítmány.

Hozzátette, hogy megállapodásuk van gyógyszercégekkel hasonló hatóanyagú készítmény szállításáról, így várhatóan már a jövő héten érkezik 20 ezer beteg kezelésére elegendő mennyiség.

Szakértők rámutatnak, hogy az említett hatóanyag önmagában nem gyógyítja a betegséget, de más gyógyszerekkel együtt alkalmazva a betegség gyorsabb lefolyását eredményezi.

Ukrán határőr méri egy hatafelé érkező gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőm az ukrán-magyar határon február 25-énForrás: MTI/Nemes János

Ukrajnában péntekre, egy nap alatt hárommal, 23-ra emelkedett a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 138 esettel 942-re. A betegségből eddig 19-an gyógyultak fel az országban.