Ausztriában már több mint 11 ezer koronavírusos fertőzött van

Koronavírus, vírus, maszk, hőmérő, lázmérés, Ausztria
Egy férfi hőmérsékletét ellenőrzik a Thörl-Maglern-i határátkelőnél március 11-én
Vágólapra másolva!
Ausztriában péntek estére 11 383-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

Az előző napihoz képest kevesebb mint négy százalékos növekedést jelent.

A betegek közül 1074-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 245-en vannak intenzív osztályon. Eddig 2022-en gyógyultak meg; és 168-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe.

Sebastian Kurz kancellár az osztrák parlament ülésén bejelentette:


Sebastian Kurz kancellár szájmaszkban jelent meg a parlamentben. A koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett óvintézkedésekről azt mondta: szükség van rájuk, hogy

Egy férfi hőmérsékletét ellenőrzik a Thörl-Maglern-i határátkelőnél március 11-én Forrás: AFP/Gert Eggenberger

A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a hétvégén áttekintik a számokat, és annak függvényében esetlegesen döntés születhet arról, mikor oldják fel az üzleteket érintő korlátozásokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szájmaszk viselése és a legalább egy méteres távolság megtartása továbbra is kötelező lesz. Egyben felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy húsvétkor ne tartsanak családi összejöveteleket.

Az osztrák kormány egy 15 milliárd eurós korona-segélyalapot hoz létre, a válság miatt nehéz helyzetbe került, legfeljebb 250 embert foglalkoztató cégek megsegítésére. A nagyobb vállalatok csak akkor pályázhatnak, ha nem váltak meg egy dolgozótól sem, ahelyett áttértek a részmunkaidős foglalkoztatásra.

A csomag állami garanciával fedezett kölcsönöket, valamint vissza nem térítendő támogatásokat ígér, a bónusz- és osztalékfizetés korlátozása mellett. Azok a cégek, amelyeknek forgalma legalább negyven százalékkal esett vissza, 90 százalékos állami garanciával kaphatnak hitelt, és ezenfelül a cégek legfeljebb 90 millió eurós állami támogatásban is részesülhetnek.

Az osztrák parlament péntek este megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot.