Ferenc pápa mindenkit arra intett, hogy őrizze meg a hitét a nehéz időkben

2020.04.03. 23:55

Ferenc pápa pénteken világszerte arra intette az embereket, hogy őrizzék meg a hitüket, és nyújtsanak vigaszt egymásnak az új típusú koronavírus-járvány adta nehéz időkben.

Nehéz pillanat ez mindannyiunknak. Nagyon sokak számára megpróbáltatás" - hangsúlyozta a katolikus egyházfő este közzétett videoüzenetében. 

Ugyanakkor felszólította az embereket, hogy legyenek nagylelkűek, segítsenek a rászorulókon, a magányosoknak pedig telefonon vagy a közösségi médián keresztül nyújtsanak vigaszt. Ferenc pápa beszédében mindenekelőtt az idős embereket, a hajléktalanokat, a börtönökben raboskodókat, a járványban elhunytak hozzátartozóit, a munkahelyük miatt aggódókat, illetve a kórházakban dolgozó és a nélkülözhetetlen társadalmi szolgáltatásokat végző "hősöket" emelte ki, akiknek támogatásra van szükségük.

Ferenc pápa a lezárt Szent Péter teret nézi az apostoli palota egyik ablakábólForrás: AFP

 

Még akkor is, ha külön vagyunk, a gondoskodás és a lélek sokat tehet a szeretet találékonyságával"  - hangoztatta.

A 83 éves egyházfő az Olaszországot különösen hevesen sújtó Covid-19-járvány miatt nem jelenik meg a nyilvánosság előtt. A Vatikán már március közepén közölte, hogy a Ferenc pápa vezette húsvéti szertartásokat kivétel nélkül hívők nélkül mutatják be a Szent Péter-bazilikában.

Videoüzenetében Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a húsvétot az idén valóban különleges körülmények között fogják megünnepelni. Jézus feltámadására utalva Ferenc pápa mindemellett reményét fejezte ki, hogy jobb idők jönnek el, amikor "sikerül megszabadulnunk a gonosztól és a pandémiától". "A remény nem okoz csalódást, mert nem csupán egy látomás" - hangsúlyozta. 

Ferenc pápa a járvány sújtotta Bergamo városi kórházának 60 ezer euró személyes támogatást ajánlott fel. 
A szentatya ezzel a gesztussal jelezte, hogy közel áll a hívekhez, az elhunytak hozzátartozóihoz és az egészségügyi dolgozókhoz" - közölte a bergamói egyházmegye. Több pap is elhunyt a kórban a lombardiai régióban.