Eddig 11 ország fegyveresei fogadták el az ENSZ tűzszüneti felhívását

2020.04.03. 19:15

Tizenegy ország harcban álló felei válaszoltak eddig kedvezően az ENSZ globális, azaz valamennyi fegyveres konfliktusra kiterjedő azonnali tűzszünettel kapcsolatos felhívására, amelyre az új típusú koronavírus-járvány miatt szólított fel.

„Csak egyetlen harc lehetséges ma a világban: a közös harc a Covid-19 ellen" – mondta António Guterres, a világszervezet főtitkára pénteki sajtótájékoztatóján New Yorkban. A 10 nappal ezelőtt tett tűzszüneti felhívását már 70 ország, és több civil szervezet és vallási vezető - köztük Ferenc pápa - üdvözölte.

António GuterresForrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Kamerunban, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kolumbiában, Líbiában, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken, Dél-Szudánban, Szudánban, Szíriában, Ukrajnában és Jemenben a fegyveres csoportok már elfogadták a felhívást.

Guterres szerint azonban a kedvező fogadtatás ellenére egyelőre nehéz a szavakat valódi békére váltani, és

a konfliktusok jelenleg súlyosbodni látszanak Jemenben, Líbiában és Afganisztánban is.

„A béke megvalósítása hatalmas nehézségekbe ütközik ott, ahol e konfliktusok sok éve húzódnak, és az emberekben nagy az egymás iránti bizalmatlanság és gyanakvás. Ezeket a kihívásokat csak komoly diplomáciai erőfeszítések tudják megoldani. Ha el akarjuk hallgattatni a fegyvereket, fel kell emelnünk a hangunkat a békéért" - mondta.

A konfliktusok jelenleg súlyosbodni látszanak Jemenben, Líbiában és Afganisztánban isForrás: AFP/Stringer

Felkért egyúttal minden kormányt, és minden befolyással bíró csoportot, gyakoroljon nyomást világszerte a harcoló felekre a tűzszünet érdekében, hangsúlyozva, hogy

a járvány minden konfliktuszónába eljut.

A főtitkár március 23-án szólított fel az azonnali globális tűzszünetre, amelyet kulcsfontosságúnak nevezett az életmentő humanitárius folyosók létrehozásához és a diplomáciai csatornák megnyitásához.

A világszervezet vezetője úgy fogalmazott, a legkiszolgáltatottabbakat - a nőket és gyerekeket, a fogyatékossággal élőket, a peremre szorultakat és a lakhelyüket elhagyni kényszerülőket - fenyegeti leginkább a járvány szörnyű pusztításai, rámutatva az összeomlott egészségügyi rendszerekre és a fegyveres konfliktusokban gyakran támadott egészségügyi dolgozókra.