Tizenhétezer embert tartóztattak le a koronavírus miatt elrendelt korlátozások megszegése miatt mindössze hat nap alatt a Dél-afrikai Köztársaságban. Az afrikai kontinensen itt regisztrálták a legtöbb koronavírus-fertőzést.

Az országban március 26-án léptek életbe a járványügyi szigorítások - három hétre szólóan országos karantént rendeltek el -, és március 31-ig 17.209 embert tartóztattak le, mert nem tartotta be egyebek közt a karanténra vonatkozó előírásokat, engedély nélkül utazott vagy szeszes italt árult tiltott módon.

Maszkot viselő ember a Dél-afrikai Köztársaságban március 20-ánForrás: AFP/Emmanuel Croset

Bheki Cele belügyminiszter felszólította a lakosságot, hogy amennyire csak lehet, ne tegye ki magát fertőzés veszélyének, sem pedig a csaknem 25 ezer rendőrt és katonát, akik felügyelik a járvány ellen hozott szigorítások betartását.

Nem letartóztatni akarunk minél több embert, hanem fékezni a járvány terjedését

- mondta Cele.

Dél-Afrikában regisztrálták a legtöbb koronavírus-fertőzést az afrikai kontinensen. Zweli Mkhize egészségügy-miniszter pénteki tájékoztatása szerint 1505 igazolt esetről tudnak, a fertőzöttek valós száma azonban jóval nagyobb lehet ennél. A Covid-19 betegségbe eddig heten haltak bele az 57 millió lakosú országban.