Nem csökkent a halottak száma az utóbbi napban sem Olaszországban

2020.04.03. 19:43

Még mindig több mint hétszázan halnak meg naponta Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban miatt. A halálos áldozatok száma a járvány helyi megjelenése óta 14.681-re nőtt. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt elenyésző mértékben csökkent az elmúlt napi 2477-hez képest 2339-re.

Az elmúlt egy nap a járvány következtében 766 ember halt meg, míg csütörtökön 760-an. Ezt megelőzően szerdán 727, kedden pedig 837 beteg halt meg. A gyógyultak száma 19.758 fő.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva az eddig azonosított fertőzöttek száma 119.827-re nőtt.

Emelkedett a naponta végzett vírustesztek száma: március 13-án naponta tízezret, most már mintegy napi negyvenezret végeznek, jelentős többségüket Lombardia és Veneto tartományban.

Az új koronavírussal fertőzött és otthon kezelt betegnek szállítanak orvosi oxigénpalackot Bergamóban 2020. március 31-énForrás: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

A márciusban bevezetett szigorú óvintézkedések, amelyeket a kormány egyenlőre április 13-ig hosszabbított meg, akár május közepéig is eltarthatnak.

A jelenleg diagnosztizált több mint 85 ezer fertőzőtt 62 százaléka házi karanténban tartózkodik, az intenzív osztályokon több mint négyezer beteget kezelnek, de az utóbbi egy nap alatt az egész országban 15 beteget kellett intenzívre szállítani. Az olasz polgári védelmi hatóság szerint

az intenzív ellátásra szoruló betegek átlagosan tíz-tizenöt napot töltenek ezen a kórházi osztályon.

Eddig több mint 619 ezer vírustesztet végeztek: március 13-án még naponta tízezret, az utolsó két napban több mint negyvenezret naponta, többségüket Lombardiában és Veneto tartományban. Arra a kérdésre, hogy ha a növekvő tesztszámmal nem csökken jelentősen a diagnosztizált fertőzöttek száma, mi magyarázza az intenzíven kezeltek arányának visszaesését, a polgári védelem szakértői nem tudtak válaszolni.

Olaszországban eddig valamivel több mint 4 millió minőségi szájmaszkot tudtak kiosztani, de ebből majdnem kivétel nélkül az egészségügyi dolgozók részesültek.

Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője azt mondta, ő a mindennapos adatismertetést szájmaszk nélkül tartja, mivel megfelelő távolságtartással nincsen rá szükség.

Szerinte a márciusban bevezetett szigorú óvintézkedések, amelyeket a kormány egyenlőre április 13-ig hosszabbított meg, akár május közepéig is eltarthatnak.

Forrás: AFP/Miguel Medina

A gócpont Lombardiában az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma a korábbi fokozatos csökkenés után 1455-re emelkedett. Csütörtökön 1292, szerdán 1565, kedden 1047 volt a számuk. Csökkent a halottak száma 351-re, miközben korábban 367 volt, a szerdán mért 394 és a keddi 381 után. A tartományban a halottak száma 8311-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzötteké több mint 47 ezerre. A heteken át kritikus helyzetet átélő Bergamo városában ez volt az első nap, hogy a kórházból hazatérők száma magasabb volt az újonnan beutalt betegeknél.

Olaszországban 77-re emelkedett a járványban meghalt orvosok száma.

Giuseppe Conte miniszterelnök és Roberto Speranza egészségügyi miniszter a következő órákban videókonferencián egyeztet a tartományok elnökeivel a helyzetről.