Közel háromezren haltak meg a koronavírus miatt New York államban

Coronavirus Pandemic Causes Climate Of Anxiety And Changing Routines In America GettyImageRank1 Lower Scene Spreading COUNTRY SCHOOL People USA koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség üres néptelen
NEW YORK CITY, NY - MARCH 28: People walk in Brooklyn while lower Manhattan looms in the background on March 28, 2020 in New York City, NY. Across the country schools, businesses and places of work have either been shut down or are restricting hours of operation as health officials try to slow the spread of COVID-19. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pénteken a szokásos napi sajtótájékoztatóján azt mondta, az új típusú koronavírus okozta a Covid-19 betegség eddig csaknem háromezer életet követelt New York államban.
Vágólapra másolva!

A kormányzó azt mondta, a csütörtök volt eddig a legszomorúbb nap, mert az általa irányított államban egyetlen nap alatt 562 ember halt bele a betegségbe. New York államban ezzel csaknem háromezer főre emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. A diagnosztizált fertőzések száma több mint 102 ezer.

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Andrew Cuomo elmondta, hogy még több halálos áldozatra számít, részben a vírus rendkívül gyors terjedése miatt, részben pedig azért, mert nincs elegendő lélegeztetőgép és kórházi ágy.

- mondta.

További segítséget kért, és nemcsak a szövetségi kormánytól, hanem a többi amerikai tagállamtól is.

– mondta.

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint a Trump-kormányzat a járvány elleni küzdelemre létrehozott alapból várhatóan kifizeti - majd közvetlenül a kórházaknak - azoknak a koronavírusos betegeknek a kezelési költségeit, akiknek nincs egészségbiztosításuk.

Szintén lapértesülések szerint a kormányzat arra készül, hogy előírja a maszkok viselését.

Deborah Birx, járványügyi szakértő, a kormányzati munkacsoport egyik tagja egy televíziós interjúban pénteken azt mondta, a járvány kitörésekor maguk az orvosok és a járványtani szakértők sem voltak tisztában azzal, hogy milyen veszélyesen fertőző az új típusú koronavírus. Utalt arra, hogy a vírus a fertőzöttség első napjaiban a legveszélyesebb, mert a megfertőződött embernek nincsenek tünetei, de fertőz.

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint pénteken - washingtoni idő szerint délelőtt - több mint 245 ezer regisztrált fertőzöttje és több mint 6000 halálos áldozata volt a Covid-19 nevű, a vírus okozta tüdőgyulladásos betegségnek.